400 g búzaliszt (BL55)
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
100 ml 2,8%-os tej
0.5 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g margarin
A rétegezéshez
300 g tepertő (finomra darált)
bors - fekete (őrölt)
só
A tetejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük
.A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük
Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig újra kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük
.
Ezt követően 1 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben.
Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
10 perc felfuttatás, 10 perc dagasztás, 60 perc kelesztés, 5 perc hajtogatás, 30 perc pihentetés, 5 perc hajtogatás, 30 perc ismét pihentetés, 30 perc elkészítés, 20 perc pihentetés, 15 perc sütés
215 perc
A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, kakaóport, a margarint és végül a tojásokat. Az egészet alaposan összedolgozzuk, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes.Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk a tálban. Egy részt kiveszünk és elfelezünk, kinyújtjuk kör formára...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz étcsokit a margarinnal gőz fölött összeolvasztjuk. Az hozzávalókat összekeverjük, kivajazott tepsiben kb 25 percig sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverd össze a krém hozzávalóit majd főzd meg puding sűrűségűre és tedd bele a vaniliás cukrot is. Miután kihült mixerrel keverd bele a vajat, hogy szép fényes legyen a krém. Kend...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű