1 kg liszt
30 dkg vaj
15 dkg zsír
nagy csipet só
10 dkg cukor
2 tojás
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
Töltelék (fajtánként 3-3 rúdra elegendő)
40 dkg darált dió vagy mák
2,5 dl tejben melegítéssel feloldott 30 dkg cukor
1 citrom reszelt héja, és pár csepp leve
A tejet a cukorral feltesszük melegedni, de nem forraljuk, csak amíg jó meleg lesz és a cukor felolvad. Közben a tálba halmozott darálékot elkeverjük a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Kevergetve ráöntjük a forró folyadékot, de ne egyszerre mindet, nehogy túl folyékony legyen. Míg a keverék hűl, megszívja magát, kissé megduzzad, így lehet, hogy a visszamaradt édes tejjel kell még picit hígítani. Ha mind felvette és kihűlés után még mindig száraz, tejjel lágyíthatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pihent cipót 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. A4-es lap nagyságúra (20*30 cm) nyújtjuk, a (mondjuk diós) töltelék harmadát ráhalmozzuk, kanál hátával elsimogatjuk úgy, hogy a tészta szélei 1-1 centiméterre kilátszódjanak. Most a két rövidebbik oldalán visszahajtjuk, és lenyomjuk. Az egyik hosszanti oldalát elkezdjük felfelé tekerni, a másik szélét vizes ujjakkal kicsit benedvesítjük, ráforgatjuk a rudat, picit meghempergetjük, hogy egyenletes alakú legyen, majd zárással lefelé olajozott lemezre tesszük. Így tekerjük fel mind a hat rudat. Nekem ez két tepsi. Mikor az egyik hármassal kész vagyunk, válasszunk szét 3 tojást, és most a sárgájával hosszanti irányban kenjük le a rudakat. Az oldalukat is. (hagyjuk meg kb. a felét a másik 3 rúdra.)
Kint hagyjuk szobahőmérsékleten, nem kell hűtőbe tenni. Addig várunk, amíg a sárgája teljesen megszárad, és elkezd picit repedni. Ekkor kell a fehérje, egy másik ecsettel keresztben kenjük most. A múltkori repedés miatt most hurkapálcával szúrkodtam meg kenés után, és mehet az előmelegített 170°C-os sütőbe. A fejlődő túl sok gőz sem tesz jót a süteménynek, így újabban elejétől fakanállal pár centire kitámasztott sütőajtóval sütöm. Sokkal kevésbé reped, bár így is adódik baleset. :) Semmi gond, a kicseppent pirult dió a kedvencem. :)
A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját,a margarint, a sót, a vaníliás cukrot,cukrot,tejet,és a citrom héját. Jól összekeverjük (lehet robotgéppel, úgy jobban...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimérjük az alapanyagokat, majd a rámát a lisztel összemorzsoljuk. Hozzá adjuk a többi alapanyagokat. Majd, 30 percig a hűtőben pihentetjük. Utána lehet vele dolgozni. Linzer kar...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat válaszd ketté. A fehérjét verd habbá a robotgéppel. Míg a tojásfehérje habosodik, az összes többi hozzávalót a tojássárgával együtt mérd össze egy tálba, és keverd ők...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA reszelt almát a cukorral összekeverjük, majd a többi hozzávalóval jól kikeverjük és olajban megsütjük.
Elkészítési idő: 4 fő Nehézség: Könnyű