- 30 dkg liszt,
- 15 dkg porcukor,
- 2 evőkanál kakaó,
- 5 dkg vaj,
- 1 db tojás,
- 0,5 cs. sütőpor,
- kb. 1 dl tej,
Karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor,
- 2 dl tejszín,
- 3 dkg vaj,
- 0,5 dl tej,
- vanília,
Krémhez:
- 5 dkg porcukor,
- 5 dl tej,
- 1 cs. vaníliás pudingpor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- dió, grillázs
A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a porcukrot, és a kakaót, és jól összekeverjük. Majd hozzámorzsoljuk a vajat, ezután hozzákeverjük a tojást, és a tejet, majd alaposan összegyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk a cipókat fél cm vastagra és a sütőpapírral együtt a 20x24 cm-es tepsi hátuljára húzzuk és ezen, előmelegített sütőben 180 fokon egymás után megsütjük. Még melegen lehúzzuk a tésztákról a sütőpapírt.
A karamellhez a cukrot elkezdjük karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd hozzáadjuk a forró tejszínt és tejet. Addig főzzük amíg besűrűsödik. Ha kész, félrehúzzuk, belekeverjük a vajat, vaníliát, egy csipet sót és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejjel megfőzzük a pudinport utasítás szerint. Hozzáadjuk a kissé lehűlt karamellt. Az így készült krémmel megkenjük a lapokat, úgy hogy a tetejére is kerüljön. A végén megszórjuk durvára vágott mogyoróval és csokoládédarabokkal vagy grillázzsal. Egy éjszakára a hűtőben hagyom megpuhulni.
A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Ehhez egy serpenyőbe beletesszük a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett világos színűre karamellizáljuk. (Vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!) Amikor a cukor megkaramellizálódott, a tűzről levesszük, majd óvatosan hozzáöntünk 5 dl tejet. (Ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!)
Ezután visszatesszük a tűzre, majd kevergetve forráspontig melegítjük, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, majd hozzácsorgassuk a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Végül egészen kihűtjük. (Közben többször átkeverjük.)
A porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük a margarinnal, majd apránként hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk. (Ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá.)
Tálcára teszünk egy tésztalapot, majd egyenletesen megkenjük a karamellás krémmel. Így járunk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a legfelső lapot ízlés szerint megszórjuk dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. (Mivel krémes sütemény, tálalásig tartsuk hűtőben,vagy hideg helyen.)
A két réteslapot beolajozzuk, majd kettéhajtjuk. A sütőtököt lereszeljük és kavargatva puhára pároljuk. Hozzáadunk 4 evőkanál mézet, a darált mákot, az egyik vaníliás cukrot, a res...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Majd kettévesszük úgy, hogy egyik része kicsivel nagyobb legyen. Nagyobbik részét hűtőbe, kisebbik részét fagyasztóba tesszük, amíg a tölteléket...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 175 fokra előmelegítettem A kekszalaphoz mindent betettem egy aprítóba, és addig daráltam, amíg a mogyoró is egészen apró szemű lett a keverékben; hozzáöntöttem az olvaszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesLefutott az őrület, mindenki fátyol kalácsot sütött. Én nagyon sokáig ellenálltam. Mindenhol ez a kalács volt, még az álmaimban is. Aztán egy napon azzal keltem, hogy fahéjasa...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz