50 dkg liszt
10 dkg margarin
2 ek tejföl
2 db egész tojás
2 ek cukor
1 csipetnyi só
3 dkg friss élesztő
4 dl langyos tej
50 dkg szilva
6 ek őrölt fahéj
(amennyiben szükséges, tetszés szerint cukor)
Egy 3 literes fazékban készítsük a tésztát, mert ebben jól ki tudjuk keleszteni. A tojásokat a cukorral, a tejföllel, a margarinnal és a sóval jó habosra kikeverjük. Közben a lagyos tej egy részével és kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amikor kész az élesztő, a lisztet a tojásos masszához adjuk, majd beleöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejet. A tésztát jól kidolgozzuk. Nokedli lágyságú tésztát kell kapnunk. A fakanalat benne hagyva, fedővel és egy konyharuhával letakarva langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük a tésztát. A fazéknak majdnem tele kell lennie.
Egy nagyobb tepsit kemény margarinnal kikenünk és ebben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát. A tetejét megszórjuk kevés darált keksszel, majd egyenletesen rátesszük a kimagozott szilvát. A szilvaszemekben a mag helyére fahéjjal kikevert szilvalekvárt töltünk. Az egész tésztát megszórjuk fahéjas kristálycukorral, majd előmelegített sütőben, (gázsütő 5-6 fokozat) kb. fél óra alatt készre sütjük. Szép pirosnak tésztát kell kapjunk.
Kihűlés után szeleteljük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető
A barackot vágd fél cm vékony csíkokra, szórd meg a cukorral, a fahéjjal, a liszttel, és mehet hozzá a citrom leve is. Óvatosan forgasd össze. A leveles tésztát terítsd ki, és vágd...
Elkészítési idő: 30 percTészta: A 4 tojás sárgáját, 15 dkg porcukrot, 12 dkg zsiradékot, 3 dkg kakaót, 2 dl tejet, 1 sütőport, 20 dkg lisztet összekeverem, majd kizsírozott, kilisztezett tepsiben előmel...
Elkészítési idő:1. A sütőt melegítsük elő 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat). Vajazzunk ki 2 tepsit, és béleljük ki őket sütőpapírral. Elektromos habverővel keverjük krémesre és simára a vajat a cukorra...
Elkészítési idő: 105 percAz élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztő...
Elkészítési idő: 120