Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt
3 db tojássárgája
15 dkg vaj
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 mk sütőpor
5 dkg porcukor
egy csipet só
Töltelék hozzávalói:
35 dkg darált dió
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek sárgabaracklekvár
3 tojásfehérje
1 rumaroma(v. rum)
Bevonáshoz egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)
A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.
Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.
A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.
A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.
Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.
Először készíts piskótatésztát! Ehhez hat tojást válassz ketté, a sárgájával keverj simára hat evőkanálnyi cukrot, majd szitáld hozzá a sütőport és a lisztet, és keverd az egészet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz amerikai palacsintához egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Csinálj egy lyukat a közepébe, és öntsd bele a tejet, a tojást és az olvasztott vajat....
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA sűrített tejet a mentával, az ételszínezékkel (annyival, hogy a mentazöldtől egy kicsivel erősebb színt kapjak, mert a porcukor még világosítani fog rajta picit) összekeverem, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű