Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zserbó-torta.


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

30 dkg liszt
3 db tojássárgája
15 dkg vaj
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 mk sütőpor
5 dkg porcukor
egy csipet só


Töltelék hozzávalói:

35 dkg darált dió
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek sárgabaracklekvár
3 tojásfehérje
1 rumaroma(v. rum)

Bevonáshoz egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)

Elkészítés:






A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.
Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.



A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.

A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.
Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni


Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.






Zserbó-torta.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Moszkauer
Moszkauer

A magokat durvára őröljük. A cukrozott narancshéjat apró darabokra vágjuk. Egy lábasban a vajat, a tejszínt és a cukrot (folyamatosan keverve) összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Piskóta - Kefires piskóta
Piskóta - Kefires piskóta

1. A hozzávalókat bármilyen sorrendben összekeverjük zsírozott (vagy vajazott), lisztezett tepsiben sütjük, közepes lángon. Tűpróbával ellenőrzöm, hamar kész.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: josagm
Vendégváró bögrés sütemény
Vendégváró bögrés sütemény

A tojást habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, és a darált diót hozzáadjuk. A két keveréket összeöntjük, elkeverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vaníliás meggyes
Vaníliás meggyes

A cukrot a tojássárgájával kikavarjuk, lassanként hozzáadjuk a vizet. Majd a lisztet és a sütőport is beledolgozzuk, vaníliával ízesítjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk