4- 6 személyre
30 dkg száraz tarkabab
25 dkg sertés lapocka
20 dkg füstölt kolbász
2 közepes fej vöröshagyma, só, bors,
2 gerezd jó minőségű magyar fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
fél fej zeller
1 kisebb szál pasztinák
egy csokor petrezselyem zöld
én még szoktam beletenni finomra vágott pritamin,- vagy kápiapaprikát a vége felé
2 dl tejföl, vagy 2 dl főzőtejszín
1 púpos evőkanál liszt
egy -két maréknyi csipetke, vagy reszelt tészta
Megpucoljuk az összetevőket. Előbb a hagymákat, melyeket apró kockákra vágunk és beletesszük a kevés zsiradékba. Megdinszteljük, azaz üvegesre pároljuk. Most rátesszük a kockára vágott lapockát és együtt "sütjük" őket tovább teljes lángon és gyakori kevergetés mellett. Amikor már szépen kifehéredett a hús 2 mokkás kanál pirospaprikát, durvára tört borsot és ízlés szerinti sót szórunk bele, alaposan elkeverjük és fél liter vízzel felengedjük. A megmosott babot átrakjuk is a lébe és felfőzzük.
Ekkor kerülnek bele a zöldségek, amelyeket tetszés és ízlés szerint vághatjuk kockára, vagy téglalap alakúra, esetleg vegyesen. Amikor mindez benne van, akkor addig öntjük vízzel, amíg lehet.
Most már csak néha ránézünk, nem kavargatjuk, esetleg megkóstolhatjuk, hogy elég ízes-e, és a bab a főzés mely szakaszában van.
A babot főzés előtt egy órával beáztathatjuk, így a levesünk hamarabb főhet meg és biztosan nem marad benne kemény szem.
A zöldség levelet apróra vágva csak a végén teszem bele, hogy megmaradjon a kellemes íze, színe.
A saját kézzel készített tésztának sokkal jobb az íze és csak a végén, az utolsó rottyanás előtt tegyük bele.
A habarást mindig homogenizáljuk a levessel, ezzel elkerülhetjük, hogy becsomósodjon.
A töltelékhez a felhevített olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, hozzáadjuk a gombát, pár percig pároljuk. A zsemléket tejben áztatjuk, kifacsarjuk, a májat követően...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megtisztítjuk, és egészen apró kockákra összevagdaljuk a fokhagymával együtt. A vajat óvatosan felmelegítjük, vigyázva, hogy meg ne égjen, és beleszórjuk a hagymakockáka...
Elkészítési idő: 0.5 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól elkeverjük, majd kb. fél órát pihentetjük. Forrásban lévő vegetás vízbe, vagy a levesbe szaggatjuk bele. Trükkök, tippek, praktikák: Vágott petrezselymet is...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA salátát apró darabokra tépkedjük, besózzuk. Ha csalánból készítjük a levest, akkor előtte a csalánt leforrázzuk. A fokhagymát nem túl forró olajban megpároljuk, majd kevés lis...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Közepes