menu

Családireceptkönyv.hu

Sonkás zöldbableves


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 4-6 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


sonka
zöldbab
krumpli
zöldségek
hagyma
olaj
liszt
tejföl

Elkészítés:


30-40 dkg nyers, füstölt sonkát(esetleg füstölt, főtt tarját) kb gyufásdoboz méretű, 1-2mm vékony szeletkékre darabolunk, kevés olajon megpirítjuk. Ha szép piros, meghintjük 3-4 evőkanál liszttel, gyorsan összekeverjük, picit együtt pirítjuk (ettől nagyon finom ízű lesz majd a levesünk), majd 1-2 jó evőkanálnyi törött paprikát szórunk rá, átforgatjuk, ügyelve, hogy sem a liszt, sem a paprika ne égjen meg! Felöntjük bőven hideg vízzel, és gyakran kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadunk 1kg tisztított (vagy fagyasztott), összeaprított sárga csövű zöldbabot, a felaprított zöldségeket (3-4 szál sárgarépát, 2-3 szál fehérrépát, kb. 1kg krumplit megtisztítunk, egyforma kis kockákra darabolunk), hozzáteszünk még1 fej megtisztított vöröshagymát, ízlés szerint sót, esetleg egy kevés vegetát. (Ha üveges, konzerv babot használunk, azt csak akkor tegyük bele, ha a sonka és a zöldségek megpuhultak, és már csak össze kell forralni.) Készre főzzük. Friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Félegyházi/Tázlári étel, Tóth mamától tanultam az elkészítését.
A hagyományos levesnél sűrűbb, nagyon ízletes, kiadós "egytálétel",

Sonkás zöldbableves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Miso leves shiitake gombával
Miso leves shiitake gombával

A wakamet beáztatjuk 3-4 percre, a kombut kb 20 percig állni hagyom vízben.A tofut felkockázom. A snidlinget, petrezselymet aprítom. A póréhagymát ovális szeletekre vágom.A vizet f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymakrém leves:
Fokhagymakrém leves:

Elkészítés: Megpucolok 12 gerezd fokhagymát. Egy fazékban 2 kanál olajra rákarikázom a fokhagymát, megszórom 2-3 evőkanál liszttel, lassú tűznél arany sárgára sütöm, majd amikor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Húsleves "lógége"
Húsleves "lógége"

A nyakat és a szárnyat megmosom, tisztítom, majd a borssal és hagymákkal felteszem lassú lángon főni. A zöldségeket megpucolom, feldarabolom. Forrástól számított kb. 1 óra múlva ki...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tojásleves gazdagon
Tojásleves gazdagon

A kolbászt négy darabba vágjuk, és a megtisztított, négyrét hasított leveszöldséget hozzáadva, másfél liter vízzel felöntjük, mintha húslevest készítenénk, fűszerezzük. Amikor a be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk