50 dkg aszalt gyümölcsök (datolya, füge, szilva, mazsola... bármi, amit szerettek)
15 dkg dió
10 dkg mandula
15 dkg törökmogyoró
5 dkg cukrozatlan kakaópor
4 ek lenmagliszt (10 dkg finomliszt)
3 ek xillit (8 dkg cukor)
4 ek méz
1 kávéskanál fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 csipet gyömbér
1 csipet kardamom
1 csipet szerecsendió
10 dkg kandírozott narancshéj
A csonthéjas magvakat lepirítjuk. Én egészben szoktam belerakni, mert szeretem, mikor látszik benne, de lehet durvára darálni is.
Az aszalt gyümölcsöket és a kandírozott narancsot összevágjuk.
Összekeverjük a többi hozzávalóval. A fűszereket helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is, s lehet kevesebb cukorral (a gyümölcsök már eleve nagyon édesek). Egy kissé ragacsos masszát kell kapnunk. Ha túl száraz lenne, akkor adhatunk hozzá egy kis bort vagy lekvárt.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben (vagy formában) kb. 2-3 cm magasan közepes hőfokon 30-40 percig sütjük
Tetejét megszórjuk porcukorral.
Toszkán karácsonyi fűszeres desszert, melynek az eredete a XII. századig nyúlik vissza (a középkorban az egyházi adó gyanánt használták).
alul-felül sütés
1. A leveles tésztát kettévágjuk, az egyik részét kisodorjuk egy mély tepsi nagyságúra, a tepsi aljába zsírpapírt teszünk, a kisodort tésztát ráhelyezzük úgy, hogy az oldalain kics...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaníliarudat vágd ketté, kapard ki a magokat és az üres rúddal együtt tedd a mandulatejbe, forrald fel. Az üres rudat ki kell dobni, miután felforrt a tej. A tojássárgákat a porr...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA "tészta" hozzávalóit egy tálban, kézzel összedolgoztam. (Akkor jó, amikor már a cukor elolvadt benne.) A töltelékhez a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, majd a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet összetörjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tejszínhabot, majd robotgéppel összedolgozzuk. A kakaót elkeverjük a tejjel és ezt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű