menu

Családireceptkönyv.hu

TV Ropi kísérlet


Írta:

Elk. idő: 45perc
Adag: 6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


45 dkg liszt B55 25 dkg vaj 10 dkg zsír 10 dkg sajt (legjobb az ementáli) 1 doboz kicsi tejföl 1cs sütőpor 1 db tojás (a tészta megkenéséhez, nem a tésztába!) ízlés szerint só

Elkészítés:


Az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott vajat, a zsírt, valamint a kis doboz tejfölt gyors mozdulatokkal egynemű tésztává kell összeállítani, amit három nagyjából egyforma méretű cipóra kell szétosztani. Minimum egy órát (de legjobb 2) hűtőben pihentetjük fóliába csomagolva. Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra, 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, előkészítjük a derelyevágót vagy egy éles kést, lereszeljük a sajtot. Egy bögrében fel kell verni a tojást. Az első tésztagombócot elővesszük, lehetőleg téglatest alakúra kell formázni, majd vékonyan lisztezett deszkán fél (!!) kisujjnyi max. 0,5 cm. vastagra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni vele, mert a kéz melegétől hamar felolvad a tésztában lévő zsír és vaj, és nem lehet nyújtani. Érdemes törekedni a téglalapforma megtartására. A lényeg csak annyi, hogy viszonylag egyforma hosszúságú ropi legyen majd a végeredmény. A tésztát megkenjük tojással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd a lehető legvékonyabban, kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel. A csíkocskákat egyesével kell a tepsibe helyezni, figyelni kell, hogy aránylag egyenes maradjon. Rakhatjuk őket egymáshoz szorosan, akár egy mm-re is, hisz nem baj, ha összesülnek. Egy adag kb. 20 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani.

TV Ropi kísérlet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Lenmagos pogácsa
Lenmagos pogácsa

A krumplit apró kockákra vágjuk,megfőzzük,és kevés tejjel pépesre keverjük. A lisztet,sót,cukrot összekeverjük,belemorzsoljuk az élesztőt,hozzáadjuk a krumplit,a lereszelt sajtot,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
A kovász
A kovász

30 dkg kenyérliszt 3 dl víz 1 dkg friss élesztő A hozzávalókat alaposan elkevertem, majd a tálat egy fóliával szorosan lefedtem és 5-6 órára magára hagytam. Ezalatt a tészta meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrbó kifli (Limara)
Túrbó kifli (Limara)

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtá...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Norita
Szezámmagos-mákos rudacskák
Szezámmagos-mákos rudacskák

kétfajta lisztet összekeverjük, és a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a mákot és a lereszelt sajtot, a 2 tojás sárgáját és a tejfölt. Alaposan összedolgozzu...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk