Családireceptkönyv.hu

TV Ropi kísérlet


Írta:

Elk. idő: 45perc
Adag: 6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


45 dkg liszt B55 25 dkg vaj 10 dkg zsír 10 dkg sajt (legjobb az ementáli) 1 doboz kicsi tejföl 1cs sütőpor 1 db tojás (a tészta megkenéséhez, nem a tésztába!) ízlés szerint só

Elkészítés:


Az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott vajat, a zsírt, valamint a kis doboz tejfölt gyors mozdulatokkal egynemű tésztává kell összeállítani, amit három nagyjából egyforma méretű cipóra kell szétosztani. Minimum egy órát (de legjobb 2) hűtőben pihentetjük fóliába csomagolva. Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra, 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, előkészítjük a derelyevágót vagy egy éles kést, lereszeljük a sajtot. Egy bögrében fel kell verni a tojást. Az első tésztagombócot elővesszük, lehetőleg téglatest alakúra kell formázni, majd vékonyan lisztezett deszkán fél (!!) kisujjnyi max. 0,5 cm. vastagra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni vele, mert a kéz melegétől hamar felolvad a tésztában lévő zsír és vaj, és nem lehet nyújtani. Érdemes törekedni a téglalapforma megtartására. A lényeg csak annyi, hogy viszonylag egyforma hosszúságú ropi legyen majd a végeredmény. A tésztát megkenjük tojással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd a lehető legvékonyabban, kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel. A csíkocskákat egyesével kell a tepsibe helyezni, figyelni kell, hogy aránylag egyenes maradjon. Rakhatjuk őket egymáshoz szorosan, akár egy mm-re is, hisz nem baj, ha összesülnek. Egy adag kb. 20 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani.

TV Ropi kísérlet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szezámos sajtos rud
Szezámos sajtos rud

Összegyúrjuk, kinyújtjuk. Rudakra vágjuk, megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk szezámmaggal.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Virslis virágok
Virslis virágok

Az élesztőt egy kevés forró vízben feloldjuk és megvárjuk, míg felfut. Az összes többi hozzávalót egy tálba öntjük és az élesztőt is hozzá adva, közepesen kemény kelt tésztát dagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habkönnyű burgonyás pogácsa
Habkönnyű burgonyás pogácsa

1 A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hidegvízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni. 2 Csak akkor kezdek a té...

Elkészítési idő: 210 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Réteges tepertős pogácsa
Réteges tepertős pogácsa

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. . A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még an...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk