Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a piskótához:
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
a csokoládés réteghez:
2 tojás
5 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
4 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
a karamellás réteghez:
2 tojás
5 dkg cukor
20 dkg kristálycukor
5 dl tejszín
a marcipános réteghez:
2 tojás
5 dkg cukor
20 dkg marcipánmassza
pár csepp mandulaaroma
4 dl tejszín
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral legalább 10 percen keresztül, majd beleöntjük a vizet és az olajat. A sütőporral elkevert lisztet kézi habverővel forgatjuk a tojáskrémbe. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 10-12 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
A piskóta köré állítható tortagyűrűt illesztünk, vagy körben béleljük a formát belülről sütőpapírcsíkkal, így magasítva egy kicsit. Gőz fölött nagyobb fémtálban kézi habverővel folyamatosan verve fölhabosítjuk és besűrítjük a 2 tojást az 5 dkg cukorral. Amikor kész, levesszük a gőzről, hozzákeverjük a kakaóport és az olvasztott csokoládét. Vízfürdőbe állítva, időnként átkeverve kihűtjük. Kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt a porcukorral, majd a tojásos alapba forgatjuk. A formában lévő piskótára öntjük, és a fagyasztóba tesszük.
A következő réteget akkor kezdjük készíteni, amikor a csokoládés rész teljesen megszilárdult.
Két evőkanál vízzel kis lángon karamellt készítünk a cukorból, felöntjük 1 dl tejszínnel, elkeverjük, amíg a karamell föl nem oldódik.
Az előzőhöz hasonlóan elkészítjük a tojásos alapot, belekeverjük a langyos karamellt, majd a massza kihűlése után beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. A krémet a csokoládés rétegre öntjük, és visszatesszük a fagyasztóba a tortát.
Az utolsó réteghez nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a marcipánt, elvegyítjük a tojással és a cukorral, majd gőz fölött a habverővel folyton keverve besűrítjük. Néhány csepp mandulaaromát adunk hozzá, és kihűtjük. A kemény habbá vert tejszínnel összeforgatjuk
és a fagyott karamellás rétegre töltjük. A tortát visszatesszük a fagyasztóba, legalább 3-5 órára. Tálalás előtt díszítjük, nálam most a születésnapos kérésére élő virág került rá.
: bevonhatjuk habbá vert tejszínnel a tortát, ennek megszilárdulásához még legalább 1-2 órára tegyük vissza a fagyasztóba.
Kivesszük a tésztát a mélyhűtőből. Begyújtjuk a sütőt 200 C fokra. Ha a tészta kiengedett, laponként 8 részre osztjuk, vagyis 16 kis téglalapot kapunk. (Pizzavágóval a legkönnyebb...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA csokoládémousse-hoz kemény habbá verjük a hideg tejszínt, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel vagy konyhai robotgéppel fehéredésig ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót és a tojást. A lisztet elkeverjük a sütőporral, amire ráöntjük a citromlevet és az egészet összekeverjük a vajas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzűvaéóoz összegyúrjuk, a kosárka formákat kibéleljük és haéványra sütjük. A krémhez a tojásokat a cukorral és a vaniliás cukorral jól kikeverjük majd gőz főlőtt sűrű k...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű