Hozzávalók 2 literhez:
1 kg ritka marhacsont
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,6 liter hideg víz
15 dkg sárgarépa
12 dkg petrezselyemgyökér
6 dkg zellergumó
1 ek. parajdi vagy Himalája-só
1 tk. szemes bors
1-2 ek. hideg víz
Vásárláskor érdemes feldaraboltatni a hentessel a csontot, hogy könnyebben beleférjen az otthoni levesesfazékba. Hazaérve hideg vízzel mosd át, de ne áztasd. A zöldségeket tisztítsd meg, és hagyd egészben. A vöröshagymáról vedd le a legkülső héját, azonban a belső, vékonyabb aranybarna réteget ne. A fokhagymagerezdet pucold meg. Vegyél elő egy 4-5 literes fazekat. (Kezdő konyhatündéreknek érdemes tudni, hogy a leveseket fazékban, tehát keskeny, magasabb falú edényben főzzük, mert annak kevesebb víz párolog el a felületéről.) Tedd bele a csontot, a hagymákat, és öntsd rá a hideg vizet. Mérsékelt tűzön, a fedőt résnyire nyitva hagyva főzd 30 percig. Ekkor add hozzá a zöldségeket, a sót és a borsot, és nagyon lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd még legalább 3 órán át. (Én 10-12 órán át is szoktam főzni, annál erőteljesebb és tartalmasabb lesz.) Ne habozd le főzés közben – majd a végén megoldod ezt is. Miután elzártad a tűzhelyet, a leveshez adj 1-2 evőkanál hideg vizet. Ez segít letisztulnia. Kb. 10 percig pihentesd a levest, utána szedd ki belőle a nagyobb csontdarabokat, azokat dobd ki, a zöldségeket tedd félre, és a levet merőkanalanként egy sűrű szűrőn átengedve szűrd le. Érdemes tiszta befőttesüvegbe zárva a hűtőben tárolni.
Tipp:
Mivel az a cél, hogy erős, karakteres csontlevest főzz, ezért hideg vízben kezdd a főzést, hogy a csont kivonatanyagai és ásványi sói a fokozatos hőhatás időtartama alatt szépen kioldódjanak.
Ha nálad túl kemény a csapvíz, akkor a csontleves zavarossá válhat. Ezt úgy előzheted meg, hogy előző nap felforralsz a szükséges mennyiségnél 0,5 literrel több vizet, kihűtöd, és a felső, tiszta vízréteget használod a főzéshez.
Posta Reni
A póréhagymát és a zellert karikára vágjuk, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a póréhagymát, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA fokhagymát vékony szeletekre vágtam és a vöröshagyma krémmel együtt olivaolajra dobtam. Éppen csak megfuttattam, majd rátettem a felkockázott csirkecombot pár perc alatt fehéredé...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA lereszelt fokhagymát a vajon átmelegítjük, rádobjuk a kis kockákra vágott lazacfilét, sózzuk, csipet (ízlés szerint mehet több is!) chilipaprikával megszórjuk, borsozzuk, citromo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csíkokra vágott leveszöldséget és a gombát, majd megpirítjuk őket. Beletesszük a kockákra vágott csirkemellet és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű