Hozzávalók 2 literhez:
1 kg ritka marhacsont
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,6 liter hideg víz
15 dkg sárgarépa
12 dkg petrezselyemgyökér
6 dkg zellergumó
1 ek. parajdi vagy Himalája-só
1 tk. szemes bors
1-2 ek. hideg víz
Vásárláskor érdemes feldaraboltatni a hentessel a csontot, hogy könnyebben beleférjen az otthoni levesesfazékba. Hazaérve hideg vízzel mosd át, de ne áztasd. A zöldségeket tisztítsd meg, és hagyd egészben. A vöröshagymáról vedd le a legkülső héját, azonban a belső, vékonyabb aranybarna réteget ne. A fokhagymagerezdet pucold meg. Vegyél elő egy 4-5 literes fazekat. (Kezdő konyhatündéreknek érdemes tudni, hogy a leveseket fazékban, tehát keskeny, magasabb falú edényben főzzük, mert annak kevesebb víz párolog el a felületéről.) Tedd bele a csontot, a hagymákat, és öntsd rá a hideg vizet. Mérsékelt tűzön, a fedőt résnyire nyitva hagyva főzd 30 percig. Ekkor add hozzá a zöldségeket, a sót és a borsot, és nagyon lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd még legalább 3 órán át. (Én 10-12 órán át is szoktam főzni, annál erőteljesebb és tartalmasabb lesz.) Ne habozd le főzés közben – majd a végén megoldod ezt is. Miután elzártad a tűzhelyet, a leveshez adj 1-2 evőkanál hideg vizet. Ez segít letisztulnia. Kb. 10 percig pihentesd a levest, utána szedd ki belőle a nagyobb csontdarabokat, azokat dobd ki, a zöldségeket tedd félre, és a levet merőkanalanként egy sűrű szűrőn átengedve szűrd le. Érdemes tiszta befőttesüvegbe zárva a hűtőben tárolni.
Tipp:
Mivel az a cél, hogy erős, karakteres csontlevest főzz, ezért hideg vízben kezdd a főzést, hogy a csont kivonatanyagai és ásványi sói a fokozatos hőhatás időtartama alatt szépen kioldódjanak.
Ha nálad túl kemény a csapvíz, akkor a csontleves zavarossá válhat. Ezt úgy előzheted meg, hogy előző nap felforralsz a szükséges mennyiségnél 0,5 literrel több vizet, kihűtöd, és a felső, tiszta vízréteget használod a főzéshez.
Posta Reni
Másfél zsenge karalábét megpucolunk, majd apróra kockázzuk. A felkockázott karalábét olajon megpároljuk, majd 1 ek. liszttel pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, és 2 db t...
Elkészítési idő: 40A sűrített paradicsomot felkeverjük vízzel. A lisztet az olajon picit sütjük, majd felengedjük a paradicsomos vízzel (paradicsomlével), ízesítjük cukorral, csipet sóval, beledobju...
Elkészítési idő: 0,5 óraA húst kicsontozzuk, leöblítjük, leszárítjuk, és kis kockákra vágjuk. A csontját megmossuk, fél liter vízben pici sóval feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és kis lángon,...
Elkészítési idő: