menu

Családireceptkönyv.hu

Balzsamos marhacsontleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 2 literhez:
1 kg ritka marhacsont
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,6 liter hideg víz
15 dkg sárgarépa
12 dkg petrezselyemgyökér
6 dkg zellergumó
1 ek. parajdi vagy Himalája-só
1 tk. szemes bors
1-2 ek. hideg víz

Elkészítés:


Vásárláskor érdemes feldaraboltatni a hentessel a csontot, hogy könnyebben beleférjen az otthoni levesesfazékba. Hazaérve hideg vízzel mosd át, de ne áztasd. A zöldségeket tisztítsd meg, és hagyd egészben. A vöröshagymáról vedd le a legkülső héját, azonban a belső, vékonyabb aranybarna réteget ne. A fokhagymagerezdet pucold meg. Vegyél elő egy 4-5 literes fazekat. (Kezdő konyhatündéreknek érdemes tudni, hogy a leveseket fazékban, tehát keskeny, magasabb falú edényben főzzük, mert annak kevesebb víz párolog el a felületéről.) Tedd bele a csontot, a hagymákat, és öntsd rá a hideg vizet. Mérsékelt tűzön, a fedőt résnyire nyitva hagyva főzd 30 percig. Ekkor add hozzá a zöldségeket, a sót és a borsot, és nagyon lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd még legalább 3 órán át. (Én 10-12 órán át is szoktam főzni, annál erőteljesebb és tartalmasabb lesz.) Ne habozd le főzés közben – majd a végén megoldod ezt is. Miután elzártad a tűzhelyet, a leveshez adj 1-2 evőkanál hideg vizet. Ez segít letisztulnia. Kb. 10 percig pihentesd a levest, utána szedd ki belőle a nagyobb csontdarabokat, azokat dobd ki, a zöldségeket tedd félre, és a levet merőkanalanként egy sűrű szűrőn átengedve szűrd le. Érdemes tiszta befőttesüvegbe zárva a hűtőben tárolni.

Tipp:

Mivel az a cél, hogy erős, karakteres csontlevest főzz, ezért hideg vízben kezdd a főzést, hogy a csont kivonatanyagai és ásványi sói a fokozatos hőhatás időtartama alatt szépen kioldódjanak.
Ha nálad túl kemény a csapvíz, akkor a csontleves zavarossá válhat. Ezt úgy előzheted meg, hogy előző nap felforralsz a szükséges mennyiségnél 0,5 literrel több vizet, kihűtöd, és a felső, tiszta vízréteget használod a főzéshez.

Trükkök, tippek, praktikák:


Posta Reni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Grízgaluska
Grízgaluska

Ahogyan készítem: A tojásokat feltöröm egy mélytányérba, és habosra verem. Nem tojáshabbá, csak addig, míg nem kezd el habzani. Tojásonként 3 púpozott evőkanál grízt adok hozzá, s...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Bableves
Bableves

A sárgarépát megtisztítjuk, majd egy centis kockákra vágjuk, a vöröshagymát meg a fokhagymát fölaprítjuk. A vöröshagymát az olajon kevergetve megpároljuk, a fokhagymát hozzáadjuk,...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Paradicsom leves
Paradicsom leves

A sűrített paradicsomot felkeverjük vízzel. A lisztet az olajon picit sütjük, majd felengedjük a paradicsomos vízzel (paradicsomlével), ízesítjük cukorral, csipet sóval, beledobju...

Elkészítési idő: 0,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Gyömbéres, fokhagymás sárgarépaleves
Gyömbéres, fokhagymás sárgarépaleves

A sárgarépát, a zellert és a krumplit pucold meg, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a zöldségeket. Öntsd fel...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk