A töltelék:
20 dkg Nature Cookta gesztenye darát /lehet natúr gesztenye massza is helyette, azt már nem kell főzni/ főzd meg puhára és letakarva hagyd állniAmikor kihűlt, csepegtesd le, és 2-3 marék kezeletlen mazsolát, vanília őrleményt, rumaromát, ízlés szerint mézet, esetleg porrá őrölt eritritet, 3 púpos teáskanál kakaóport keverj hozzá. Csak úgy simán kanállal keverd, hogy maradjanak benne gesztenye darabok is! Jó szaftos lesz így a töltelék. Kakaóport muszáj bele tenni, mivel a mi tésztánk nem fehér.
Tészta:
7 dkg kókuszliszt2,5 dkg gesztenyeliszt és 2,5 dkg makadámliszt /a makadám helyett jó a mandulaliszt, de akár a szezám is/5 evőkanál útifű maghéj (aki nem bírja, annak chia magot ajánlok! BB)A fentieket keverd el!5 egész tojást keverj el habverővel, nem kell habosítani és 1 nagyobb, pürésített banánt adj hozzá, továbbá egy csipet sót, valamint 2 evőkanál langyos libazsírtMásfél dl kókusztejbe tegyél 7 gr élesztőt és 1 teáskanál mézet (ezzel nem futott fel!); 7 dkg élesztőt nyugodtan keverj el kókuszvirág cukorral, vagy répacukorral, mert az élesztőgombák a cukrot felfalják! Ha valaki nem szeretne élesztőt használni, nyugodtan tegyen a tésztába szódabikarbónát.A liszteket, zsírt, kókusztejet keverd hozzá a tojásos masszához, és pihentesd, amíg olyan állagú nem lesz a tészta, hogy a kézbe véve gombócot tudunk belőle formázni.Kell egy kis ügyeskedés a nyújtáshoz, de nincs lehetetlen … – zsírpapíron nyújtsd a tésztát!Töltsd meg a kinyújtott tésztát a gesztenye krémmel, tekerd felAlakíts ki kör formát valamilyen segédeszközzel… pl. zsírpapírralA zsírpapír segítségével helyezd rá a kapcsos tortaformára (pl. egy 22,5 cm átmérőjű nagy formára! BB)A tortaforma karimáját kattintsd rá, a tésztát vagdosd be, és mehet a sütőbe170 fokon, kb. 50-55 percig süsd a kalácsotFélidőben kend meg a tésztát felvert tojássalÜgyelj arra, nézz rá a tésztára, hogy nehogy megégjen, mert különben, ha nagyon pirulna, akkor tegyél zsírpapírt a tészta tetejére
Kunné Bea receptje a Paleovitalról
A mézeskalács tésztát sütőpapíron 5 mm vastag, 32 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Belenyomkodjuk a sütőformába, és éles késsel levágjuk a lelógó részeket. 20 percre mélyhűtőbe tesszük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A fokhagymát lereszeljük, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd felengedjük fél liter alaplével (leveskockából is csinálhatjuk). Fehér borssal és sóval íze...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézHa nagyon kemény a körte: akkor citromos vízben ¾ keményre főzöm. Kiveszem a levéből a megpuhult körtét, itatóson leszárítom, és egy serpenyőben vajban aranybarnára karamellizálom...
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, az olajjal, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet amibe a kakaóport is beleszitáltuk. Előmelegített sütőben, sütőpapíron, vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű