60 dkg finomliszt
25 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája+1 db egész tojás
1 dkg élesztő elmorzsolva
egy csipet só
1 deci tejföl
+1 tojás a kenéshez
Töltelék, 2 diós és 2 mákos rúdhoz elegendő:
40 dkg dió, 30 dkg cukor, 2 deci víz, vaníliás cukor 2 evőkanálnyi,felfőzni
40 dkg mák, 30 dkg cukor, 2 és fél deci víz, 1 citromhéja belereszelni, felfőzni
A tölteléket készítsük el előre, hogy kihűlve tehessük a tésztára.
A felfőzés annyit tesz, hogy egy megfelelő edénybe tesszük a diót, rá jön a víz, bele a két kanál vaníliás cukor, és a cukor. Ezt felfőzzük, azaz melegítjük, és kb 5 percig kavargatjuk. Meg fog változni a színe és már érezzük az illatát is. Készen vagyunk. Én még ilyenkor keverek bele egy öntésnyi rumot, mert az ünnep, az ünnep, adjuk meg a módját.
A mákkal ugyanígy járunk el. A mákba kerülhet mazsola, akkor annak a súlyát vonjuk ki a mákból és áztassuk a vízben, amivel aztán felfőzzük a mákot.
Ezekkel kb 5-10 perc munka van, de szerintem még annyi sem.
Jön a tészta!
A tészta hozzávalóit kimérjük, és a géppel meggyúratjuk. Öt perc alatt végez vele. Ha készen vagyunk, mérjünk ki négy egyforma adagot, azaz szedjük négy felé a tésztát, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A tésztát fedjük be, vagy tegyük nejlonba, hogy ne száradjon ki.
Másnap jöhet a folyamat, amit mutatott képekben!
A tészta egy éjszakát a hűtőben töltött. Keménynek látszik, de nagyon jól tudunk vele dolgozni. Vegyünk egy sütőpapírt, és tegyük a közepére a tésztát, amiből próbáljunk meg téglalap formát csinálni még nyújtás előtt. A sütőpapírt nem kell lisztezni, és a nyújtófát sem, de azért, biztos, ami biztos legyen elől a liszt ha mégis ragadna a tészta.
Tehát, kinyújtjuk a sütőpapíron, próbáljuk meg kocka formára nyújtani.
Jöhet rá a töltelék fele, jelen esetben ez a képeken a dió.
Elkészíthető más gyümölccsel is, például málnával vagy citrommal, de idényben mindenképpen érdemes kipróbálni friss eperrel. Az epret tisztítsuk meg, majd botmixerrel pépesíts...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a mézet összeolvasztjuk a zsírral (vagy vajjal) és hagyjuk kicsit hűlni. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját, majd kevergetve a fűszerkeveréket és a tejfölt. Ezutá...
Elkészítési idő: 1 h Nehézség: KönnyűA tészta: Tojásokat ketté választjuk. A tojás sárgáját a cukor 3/4 részével habosra keverjük. A tojás fehérjét a megmaradt cukorral keményre felverjük. Majd összekeverjük a tojá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA húst felszeleteljük, ha szükséges, enyhén kiklopfoljuk. Napraforgó olajat a mustárral, sóval, borssal összekeverjük, és bepácoljuk vele a hússzeleteket. Kb. 2-3 órát pácoljuk. K...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Közepes