A gyroshoz:
50 dkg borjúhús
pirospaprika
bors
kevés fahéj
szerecsendió
őrölt koriandermag
só
olaj
3 kígyóuborka
10 dkg paradicsom
2-3 fej lilahagyma
1 fej káposzta
Az öntethez:
2 doboz natúr joghurt
kevés friss menta
kapor
fokhagyma
só (besózni, kicsavarni az uborkát)
Gyros fűszerkeverék hozzávalók:
3 ek. só
1 ek. pirospaprika
2 tk. őrölt bors
1 ek. aprított vagy szárított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek. aprított vagy szárított oregánó
1/4 teáskanál:
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
őrölt római kömény
őrölt ánizsmag
őrölt édeskömény mag
koriander
Készítsd elő a húst. Tisztítsd meg, vágd kb. 1 cm-es csíkokra, szórd meg és dörzsöld be mindenhol a fűszerkeverékkel. Gyros fűszerkeveréket használhatsz boltit is, de a linkre kattintva teljesen eredeti, otthon is könnyen elkészíthető receptet találsz.
Én kb. 2 evőkanál kacsa- vagy libazsírt is szoktam 75 dkg csirkemellhez tenni, mert anélkül túl száraz lesz, és kevésbé fog hasonlítani az eredeti, forgó tűz mellett sült gyroshoz. Egyszerűen dörzsöld be a zsírral és a fűszerekkel a húst. Természetesen ezt a zsíradékot helyettesítheted sertészsírral vagy akár olajjal is.
Tedd be a hűtőbe pihenni ha van időd rá. Anélkül is jó lesz, de akár egy éjszakát is pácolódhat a hús, csak segít ha átjárják az ízek.
Csirke hús gyros fűszerekkel
Csirke hús gyros fűszerekkel - jót tesz neki, ha áll egy éjszakát
Forrósíts fel egy széles serpenyőt, és tedd bele a húst. Nagy lángon, időnként megkeverve vagy megrázva süsd addig, amíg a csirke minden oldala átsül, és egy nagyon kicsit megpirul. Ez kb. 10 perc, és ha rám hallgatsz nem sütöd túl. Akkor jó, ha a belseje omlósan puha, a külseje néhol enyhén megpirult, és sülés közben a húsból kifővő víz már elpárolgott.
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/gyros-recept-csirke-gyros-elkeszitese
A marhalábszárról eltávolítjuk a hártyákat, a túlzottan kemény inakat és a felesleges faggyút. Az így előkészített húst 5-6 centis darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy lábasban olaja...
Elkészítési idő: 40 perc+1 óra Nehézség: KönnyűA marhapofát éjszaka pácoljuk /lehet nappal is/ majd annyi zsírban ami bőven ellepi - 10-12 órán keresztül 80-90 fokos sütőben konfirmáljuk.
Elkészítési idő: 12 óra Nehézség: KönnyűTészta: A finomlisztet beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojást a vizet és a sót, és összegyúrjuk. Így egy leveles tészta keménységű tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva fél ó...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesKevés olajon 30-40 d apróra vágott hagymát üvegesre párolunk, majd 1 kk piros paprikát szórunk rá, kevés vízzel azonnal elkeverjük. Ráfektetjük a kivert, besózott felsálszeleteket,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű