♥ HÚS
8 szelet marhahús (comb,felsál, stb. /kb. 60-70dkg.)
2 db nagyobb sárgarépa
2 szál szárzeller
4-5 mogyoróhagyma (vagy egy nagyobb fej vöröshagyma)
4-5 gerezd fokhagyma
1 szál fehérrépa
fűszercsokor: 1 szál rozmaring, 1 babérlevél, 1 zsálya,
kakukkfű, 6-8 szál petrezselyem.
3-4 dkg vaj
4-5 szem burgonya, petrezselyem
♥ MEGGYSZÓSZ
50 dkg magozott meggy, cukor,
1-2 evőkanál tejföl,
1 ek
étkezési keményítő,
csipet só,
1 karika citrom,
fahéj, szegfűszeg
Megtisztítombés felaprítom a zöldségeket, nagyobb darabokra. A fokhagymát gerezdekre szedem és megpucolom.
A húst lehártyázom, lemosom, megtörölgetem, majd újnyi vastagra szeletelem, sózom, borsozom. Lazán lisztbe forgatom, a felesleget lerázom és félreteszem a szeleteket.
Egy nagyobb serpenyőbe, kevés olajat és vajat hevítek együtt. A hússzeletek mindkét oldalát, nagy lángon hirtelen megpirítom, hogy egy kis kérget kapjon, ezután kiveszem és félreteszem.
A maradék zsiradékba szóróm a zellert, hagymát, sárgarépát és fokhagymát. Nagy lángon megpirítom. Mikor egy kis színt kapott, hozzáadok egy evőkanálnyi sűrített paradicsomot. Tovább sütöm a
zöldségeket a paradicsommal, sózom, borsozom, majd aláöntök egy pohár vizet. Visszateszem a hússzeleteket, lefedem a lábast és a húst kb. 2,5 óra alatt puhára párolom. A krumplit felszeletelem, sós vízben megfőzöm és ha kész, vajat és petrezselyem zöldet teszek rá.
♥ Meggyszósz lásd Szószok.
Tepsibe tesszük a marha- vagy borjúhúst, és 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A szeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk és forró zsírban kisütjük, azután vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. 2. Amikor már szép rozsdabarna és jó puha, rá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFür die Spätzle die Eier, das Salz, Muskat und Mineralwasser miteinander verrühren. Mehl dazugeben und so lange mit einem Kochlöffel mit Loch schlagen, bis der Teig Blasen wirft. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát és a megtisztított hagymát durvára reszeljük. A húst, ecetet, paradicsompürét, tojást és fűszereket hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük. Fasírt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű