1 kg marhaszegy
2 adag leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta, petrezselyemzöld, paradicsom, paprika, póréhagyma, vöröshagyma, gerezd fokhagyma)
só, bors, babérlevél, pirospaprika, kurkuma, házi vegeta
5 dkg cérnametélt/eperlevél
A húst (egy darabban) a hagymával (nem kell meghámozni) és a fűszerekkel 5 liter vízzel egy nagy lábasban feltesszük főni. Először felforraljuk, utána visszavesszük a hőfokot, hogy gyöngyözve forrjon.
1 óra elteltével beletesszük a felnegyedelt leveszöldséget és hagyjuk a levest kb. még egy órát főni, amíg megpuhulnak a zöldségek.
Ha habosodna a leves, akkor azt kanállal vegyük le.
Pritaminnal, pirospaprikával, piros arannyal, kurkumával tehetjük a leves színét élénkebbé.
A levesből levett 2 dl levet felforraljuk, a levesbetétnek szánt tésztát belerakjuk ls 2 perc múlva már kész is van. A tésztát tálalásig hagyjuk a főzőlében.
A leveszöldségnél egy adagnak vettük azt, ahogy a zöldségek a boltban előre vannak csomagolva. Ezt egészíthetjük ki a felsorolt többi zöldséggel.
Ha velős csontot is akarunk a leveshez kínálni, azt mindenképpen külön készítsük el.
Tálalásnál frissen vágott petrezselyemmel szórjuk meg a levest. A kivett húst külön is tálalhatjuk, zöldségekkel, tormával, mustárral, pirítóssal.
Amennyiben a levesből marad, a levét leszűrve lefagyaszthatjuk - kiválóan alkalmas lesz később zöldségleves, főzelék stb. alaplevének.
1. A csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk. (400 g csirkemell filé, 1 db sárgarépa (nyers, nagyobb), 1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb), 70 g zellergu...
Elkészítési idő: 30 percMinden zöldséget készíts elő, tisztísd meg és aprítsd fel őket, lehetőleg azonos nagyságúra. Egy nagy fazékba tegyél 1-2 evőkanál zsírt, dobd rá a szalonnát és süsd meg. Add hozzá...
Elkészítési idő:Aprítsd fel a hagymát, hámozd meg a Batátát, kockázd fel. Vajon futtasd meg a hagymát a csili pelyhet, és öntsd fel 1 liter vízzel. Tedd hozzá a Batátát, sózd, add hozzá a gyömbé...
Elkészítési idő: