Családireceptkönyv.hu

ARANYGALUSKA


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg liszt
2 szép tojás sárga ( a fehérje majd megy a sodóba)
5 dkg vaj
egy fél élesztő (2,5 dkg) v. 1 csomag instant élesztő (7 g)
1 púpos evőkanál cukor
2 dl tej
1 csipet só

Elkészítés:


A liszt közepébe öntöm a kevés cukorral tejben felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a csipet sót, a felolvasztott vajat és a 2 tojás sárgáját is hozzáadom.
Amikor duplájára kelt, kicsit ellapogatom és 20-30 db-ra elvágom, kis gombócokat formázok belőlük. A kézben sodort gombócokat megmártom olvasztom vajban, majd meghempergetem a cukrozott dióban.
Aztán szépen a tortaformában elrendezem őket. NEM előmelegített sütőben 35 perc 170 fokon légkeverésen megsültek.

A sodót egy kicsit egyszerűn csinálom.. felverek 1 egész tojást jó alaposan, beleverek 1 púpos teáskanál lisztet, és kb 1 dl tejet, csomómentesre,1 evőkanál cukrot, 2 tasak vaniliás cukrot kap, aztán még 3 dl tejet keverek el benne.. felteszem főni, amig sűrűsödik... aztán elzárom alatta a lángot...
felverem a tésztából kimaradt két tojásfehérjét...hogy a forró sodóban keverjem el jó alaposan...
A sodó még egyszerűbb változata:
a kész Dr. Oetker vaníliasodó port a tejjel kikeverem.

ARANYGALUSKA

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dóri
Kakaós-fahéjas csavart kalács
Kakaós-fahéjas csavart kalács

A langyos vízben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, majd hagyjuk felfutni (kb. 10 perc). A lisztet összekeverjük a maradék 2 evő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bejgli lll.
Bejgli lll.

Össze dolgozzuk a tészta alapanyagait. Majd 2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket. 3 dl vízzel szirupot főzünk beleszórjuk a diót belekeverjük a keksz morzsát és a cit...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ildikó
Csavart mákos kalács
Csavart mákos kalács

Az élesztőt morzsold bele a langyos tejbe, adj hozzá egy teáskanálnyi cukrot, takard le, és hagyd, hogy 10 perc alatt felfusson, vagyis jól megnőjön a térfogata. A lisztet addig ke...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kelt kuglóf
Kelt kuglóf

A hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, kettéveszem és a felébe beledagasztom a két kanál kakaóport 2 ek. plusz tejjel együtt. Duplára kelesztem a két tésztát, ez kb. 1-1,5...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk