menu

Családireceptkönyv.hu

BAJOR DIÓ (karamellizált dió)


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 15 dkg dió, vagy mogyoró, mandula – de lehet vegyesen is!
• 15 dkg cukor vagy méz
• mézeskalácshoz használatos fűszerek – ízlés szerint (én Kotányi-féle keveréket használtam)
• 0.5 dl víz

Elkészítés:


Egy serpenyőben megpirítjuk a diót. Semmit nem kell alá tenni, csak folyamatosan kavargatni. Amikor kezd leválni a vékony héja, és illatozik is, leveszem a tűről, és óvatosan áttöltöm egy másik edénybe. A vékony héj ott marad a serpenyő alján, ezt kidobom. A diót visszaöntöm a serpenyőbe. Megszórom cukorral, vagy a meglocsolom mézzel, és rászórom a fűszereket. Visszateszem a tűzre, és éppen csak keverek rajta kettőt, de nem várom meg, hogy a cukor olvadni kezdjen, a fűszerek meg égni!
Mielőtt még ez bekövetkezne, rálocsolok 0.5 dl vizet. Gyors mozdulatokkal elkeverem, és keverem tovább folyamatosan, hogy mindenhol érje a diót a sűrű, fűszeres szirup. Vigyázat, nagyon gyorsan párolog, és mi éppen ezt akarjuk!
Amikor már elpárolgott róla a víz, egy tálkába szedjük, hagyjuk kihűlni.
Alig kell hozzá 10 perc, és kész. Csak úgy magában is nagyon finom csemege, de én összetörve sütik, torták tetejére is használom.

Trükkök, tippek, praktikák:


Csak úgy magában is nagyon finom csemege, de én összetörve sütik, torták tetejére is használom.

BAJOR DIÓ (karamellizált dió)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kitti
Fánk
Fánk

Mindent egy keverőtálba teszünk és kb. 20 percig dagasztjuk. Mikor kész duplájára kelesztjük. Ezutàn kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a közepükbe mélyedést készítünk és kicsit kelesztjük...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Tímea
Mézeskalács karácsonyfa
Mézeskalács karácsonyfa

A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Eszterházy praliné
Eszterházy praliné

Egy teflon serpenyőben pirítsuk át a megtört dióbelet, távolítsuk el a héját, majd daráljuk le. A ledarált diót tegyük vissza a serpenyőbe és a cukorral együtt pár percig pirítsuk....

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás lepény
Almás lepény

Először az almát megpucoljuk, lereszeljük majd kb. 15 perc alatt puhára pároljuk Ízlés szerint cukrozzuk és belekeverjük a fahéjat. A margarint a lisztben elmorzsolom, majd a több...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk