• 15 dkg dió, vagy mogyoró, mandula – de lehet vegyesen is!
• 15 dkg cukor vagy méz
• mézeskalácshoz használatos fűszerek – ízlés szerint (én Kotányi-féle keveréket használtam)
• 0.5 dl víz
Egy serpenyőben megpirítjuk a diót. Semmit nem kell alá tenni, csak folyamatosan kavargatni. Amikor kezd leválni a vékony héja, és illatozik is, leveszem a tűről, és óvatosan áttöltöm egy másik edénybe. A vékony héj ott marad a serpenyő alján, ezt kidobom. A diót visszaöntöm a serpenyőbe. Megszórom cukorral, vagy a meglocsolom mézzel, és rászórom a fűszereket. Visszateszem a tűzre, és éppen csak keverek rajta kettőt, de nem várom meg, hogy a cukor olvadni kezdjen, a fűszerek meg égni!
Mielőtt még ez bekövetkezne, rálocsolok 0.5 dl vizet. Gyors mozdulatokkal elkeverem, és keverem tovább folyamatosan, hogy mindenhol érje a diót a sűrű, fűszeres szirup. Vigyázat, nagyon gyorsan párolog, és mi éppen ezt akarjuk!
Amikor már elpárolgott róla a víz, egy tálkába szedjük, hagyjuk kihűlni.
Alig kell hozzá 10 perc, és kész. Csak úgy magában is nagyon finom csemege, de én összetörve sütik, torták tetejére is használom.
Csak úgy magában is nagyon finom csemege, de én összetörve sütik, torták tetejére is használom.
A hozzávalókat keverd csomómentre, addig hígítsd vízzel és tejjel, amíg sütésnél már nem olyan sűrű a tésztája.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy deci langyos, cukrozott tejben elmorzsolom az élesztőt, majd lefedve, langyos helyen kovásznak kelesztem, míg fel nem jön magasra. Közben 2 tojást 5 dkg porcukorral, pici sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1cm vastagságúra. 200 fokon 10percig elősütjük. Ezután kivesszük, megkenjük vékonyan update barack dzsemmel vagy más cukormentes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden hozzávalót keverj össze és egy hőálló tálban tedd a mikróba 6 percre. Minden második percben állítsd meg, vedd ki a keveréket és alaposan kavard össze. Ha kész vagy, öntsd a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű