Tészta, amiből a minta készül:
1 tojásfehérje
20 g liszt
30 g cukor
30 g vaj
Piskóta hozzávalók:
5 db tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
½ csomag sütőpor
A krém hozzávalói:
10 dkg csokoládé (40 %-os kakaótartalmú), 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, porcukor
1. Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral.
2. A tojásfehérjét habosítsuk fel. A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét és jól keverjük el.
3. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük homogén állagúra.
4. A sütőpapírra elő lehet rajzolni bármilyen mintát. Ezután a mintával lefelé tegyük a sütőpapírt a tepsibe.
5. A keveréket tegyük habzsákba és a lehető legvékonyabb csövet tegyük a végére. Természetesen használhatunk nylon zacskót is, aminek a sarkára apró lyukat vágunk. Rajzoljuk körbe a mintákat és tegyük be a hűtőbe, amíg a piskóta tésztáját is elkészítjük.
A piskóta elkészítése:
1. A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral
2. A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, és az átszitált sütőport.
3. A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan hozzá forgatjuk a tojássárgája, cukor, lisztmasszához úgy, hogy nehogy összetörjük a habot.
4. Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat, és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
5. Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük.
A krémhez a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kihűtjük annyira, hogy még folyós legyen, és szintén a mascarponéhoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, apránként a csokoládés krémhez keverjük. Kis időre hűtőbe tesszük, majd megtöltjük a roládot.
Bármilyen töltelékkel nagyon finom! (csokis, citromos, túrós stb.)
◾️A lisztet összekeverjük az édesítővel, a sütőporral és a sóval. ◾️Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját és végül annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesElőször a lekvárt keverem el a vízzel, ha kemény, üstben főtt lekvárom van. Most csak saját, gázon főtt van , abból 7 ek.-nyit vettem és hozzá 7 ek. vizet. Így nem is kell külön...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTálba tesszük a hozzávalókat és robotgéppel összedolgozzuk, ha a tészta sűrűvé vált kivajazott sütőformába öntjük és 180 fokon 40 percen át sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd ketté vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt teps...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű