80 dkg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1,5 dl olaj
Töltelékhez: 3 tojás sárgája, 20 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt (ízlés szerint lehet bele tenni fokhagymát, zöld- v. póréhagymát, snidlinget, apróra vágott sonkát, maradék felvágottat, stb.)
Az élesztőt tejben felfuttatom, a hozzávalókat összedolgozom és 4 egyforma cipót formálok. Keleszteni nem kell. Nagy tepsi méretűre nyújtom a cipókat, majd az elkészített töltelékkel lekenem a tésztát. Feltekerjük, mint a csigát, majd háromszögeket vágok belőle.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük, fél órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 240 fokra.
Pihentetés után a tojásfehérjével megkenjük a tészták tetejét, reszelt sajtot és szezámmagot szórunk rá, majd világosbarnára sütjük 240 fokon. Kb. 20-25 perc alatt készre sül.
A lisztet és a sütőport egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, majd a vajjal elmorzsoljuk. A joghurtot is ráöntjük és meggyúrjuk a tésztát. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet kimérjük, a kelesztőtálba öntjük és mélyedést csinálunk a közepébe. A zsírt, a felfutott élesztőt hozzáadjuk, sózzuk, bo...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1 dl langyos tejből a cukorral és kevés liszttel kovászt futtatunk. A lisztet a tojássárgájával, a tejföllel és a maradék tejjel, sóval a kovásszal bedagasztjuk. (ne legyen túl k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű