• 30 dkg liszt
• 3 db tojás
• 1dl tej
• 1dl szódavíz
• 1 kk tengeri só + 1 csapott ek a főzővízhez
• frissen őrölt bors
• 15-20 dkg edami, ementáli, vagy más hasonló típusú sajt, csak ne füstölt legyen!
• 2 ek vaj
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 10 dkg húsos füstölt szalonna
Egy nagy fazékban vizet forralunk, és teszünk bele 1 evőkanál sót.
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a 1 kk sót, a tojásokat, tekerünk rá egy kis borsot, majd fakanállal nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, szódavizet, és összekeverjük. Csak annyira kell elkeverni, hogy nagyjából egynemű, éppen hogy csomómentes legyen, mert ha nagyon kikeverjük, nehéz lesz a tészta. Az is fontos, hogy akkor állítsuk össze, amikor már forr a víz, nem jó, ha áll a tészta. A szódavíz mennyisége is tájékoztató jellegű, mivel a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kell még bele víz ahhoz, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. A tésztát nokedli szaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Én két részletben csináltam, nem kell nagyon telerakni a főzővizet! Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki szűrőkanállal és egy szűrőben öblítsük át hideg vízzel.
A sajtokat lereszeljük. A húsos szalonnát felkockázzuk, egy (lehetőleg vas) serpenyőben megpirítjuk, beletesszük a kifőtt galuskát, összeforgatjuk, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Közepes tűzön addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad-rásül.
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és kevés zsiradékban (olaj vagy vaj) arany barnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A kész nokedlit borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen, hagyományosan a serpenyőben. Ha szeretjük, készíthetünk hozzá vegyes salátát!
Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük.
A Käsespätzle - magyarul leginkább sajtos nokedlinek nevezhetnénk - az osztrák sípályák hüttéinek kedvelt fogása. Tulajdonképpen egy jó kis galuskatésztát kell készíteni, majd a kiszaggatott, sós vízben megfőzött nokedliket húsos szalonnával és tisztes mennyiségű sajttal összesütni, végül sült hagymával, petrezselyemmel megszórva tálalni.
A legtöbb helyen ecetes vegyes salátával adják. Szóval a lényeg, hogy össze kell sütni a sajttal!
1. Egy lábasban felhevítem az olajat, majd belerakom az apróra vágott fokhagymagerezdeket. Megpirítom. 2. Beleteszem a paradicsomot, és alacsony hőfokon kevés sóval összeforralom...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojást feltörjük, sózzuk, borsozzuk, és enyhén felverjük. A lisztet egy tálba öntjük, hozzákeverjük a tojásokat, és kicsit elkeverjük. Hozzáöntjük a tejet, és kidolgozzuk. 20 pe...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű1. Bő, sós vízben főzzük ki a tésztát, szigorúan betartva a csomagoláson megjelölt főzési időt (kb. 10 perc). 2. Közben a gőzölő edény felső szintjén, kicsit megsózva 5 percig...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA még meleg áttört burgonyát a liszttel, a tojással, a margarinnal, kevés sóval összegyúrjuk. Ezután meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, és a tenyerünkkel k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű