Családireceptkönyv.hu

SAJTOS NOKEDLI (Käsespätzle)


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 30 dkg liszt
• 3 db tojás
• 1dl tej
• 1dl szódavíz
• 1 kk tengeri só + 1 csapott ek a főzővízhez
• frissen őrölt bors
• 15-20 dkg edami, ementáli, vagy más hasonló típusú sajt, csak ne füstölt legyen!
• 2 ek vaj
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 10 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítés:


Egy nagy fazékban vizet forralunk, és teszünk bele 1 evőkanál sót.
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a 1 kk sót, a tojásokat, tekerünk rá egy kis borsot, majd fakanállal nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, szódavizet, és összekeverjük. Csak annyira kell elkeverni, hogy nagyjából egynemű, éppen hogy csomómentes legyen, mert ha nagyon kikeverjük, nehéz lesz a tészta. Az is fontos, hogy akkor állítsuk össze, amikor már forr a víz, nem jó, ha áll a tészta. A szódavíz mennyisége is tájékoztató jellegű, mivel a liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy kell még bele víz ahhoz, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. A tésztát nokedli szaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Én két részletben csináltam, nem kell nagyon telerakni a főzővizet! Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki szűrőkanállal és egy szűrőben öblítsük át hideg vízzel.
A sajtokat lereszeljük. A húsos szalonnát felkockázzuk, egy (lehetőleg vas) serpenyőben megpirítjuk, beletesszük a kifőtt galuskát, összeforgatjuk, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Közepes tűzön addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad-rásül.
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és kevés zsiradékban (olaj vagy vaj) arany barnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A kész nokedlit borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen, hagyományosan a serpenyőben. Ha szeretjük, készíthetünk hozzá vegyes salátát!
Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A Käsespätzle - magyarul leginkább sajtos nokedlinek nevezhetnénk - az osztrák sípályák hüttéinek kedvelt fogása. Tulajdonképpen egy jó kis galuskatésztát kell készíteni, majd a kiszaggatott, sós vízben megfőzött nokedliket húsos szalonnával és tisztes mennyiségű sajttal összesütni, végül sült hagymával, petrezselyemmel megszórva tálalni.
A legtöbb helyen ecetes vegyes salátával adják. Szóval a lényeg, hogy össze kell sütni a sajttal!

SAJTOS NOKEDLI (Käsespätzle)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Szentgyörgyi palacsinta
Szentgyörgyi palacsinta

Palacsinta: habverővel simára keverjük a tojást a hideg tejjel, majd további folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk az átszitált lisztet. Ha már teljesen sima, hozzákeverjük a s...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ázsiai egytál fél óra alatt
Ázsiai egytál fél óra alatt

1. Minden hozzávalót felszeletelünk, mielőtt bármit is elkezdenénk! 2. Ezután egy nagyobb serpenyőben vagy Wok-ban három evőkanál étolajat felhevítünk, majd rádobjuk a csirkemelle...

Elkészítési idő: 30-40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Péter
Palacsintatészta
Palacsintatészta

Keverőtálban a 2 egész tojást kézi robotgéppel, vagy kézi habverővel összekeverjük. A csipet sót és cukrot hozzáadjuk. A lisztet és a tejet felváltva adagoljuk hozzá folyamatos ke...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Empanada és egy hozzá passzoló vagány koktél
Empanada és egy hozzá passzoló vagány koktél

Egy keverőtálba tesszük az empanada hozzávalóit és homogén állagúra dolgozzuk a tésztát, bucit formálunk belőle, letakarjuk fóliával és egy órán át pihentetjük. Közben elkészítjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk