4 db kis Granny Smith alma
400 g kristálycukor
4 db tojás
250 ml étolaj
450 g liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
240 g karamellás keménycukorka összetörve
100 g kristálycukor
100 g barna cukor
100 g vaj
100 ml cukrozott sűrített tej
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk egész apró kockákra, majd tegyük félre. A tojásokat a cukorral habosítsuk fel, majd csurgassuk hozzá az olajat is. A lisztet egy külön tálban keverjük össze a sóval, szódabikarbónával és az apróra tört karamellás cukorkákkal. Végül a lisztes részhez keverjük hozzá a tojásos részt és az apróra vágott almákat. Alaposan keverjük össze. Öntsük az előre kivajazott kb. 15x25 cm-es, 5 cm-es peremű tepsibe. (Tapasztalat: jóval nagyobb tepsi szükséges inkább!) 160 fokra előmelegített sütőben 1 órán át süssük légkeverés nélkül. Míg sül a tészta, készítsük el az öntetet. A cukrokat, a vajat és a sűrített tejet mérjük egybe és forraljuk fel. Főzzük 2-3 percig és el is készült. Ha kisült a sütemény, a tetején egyenletesen osszuk el az öntetet, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután még hűtőben tároljuk a süteményt szeletelés előtt.
Én az almát nem párolom, csak cukrozom, fahéjjal ízesítem, állni hagyom, majd jól kicsavarom. Az első tésztalapra zsemlemorzsát szórok, rásimítom a kinyomkodott almát, befedem a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 200C fokra. Először elkészítjük az almás tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy nagy, széles...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA reszelt sütőtököt összeforgatjuk a lisztekkel elkevert aszkorbinsavval és szódabikarbónával, majd hozzáütjük a 2 tojást. És addig keverjük, míg egyenletesen elnem oszlik benne...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlisztet egy tálba szitálom, elkeverem benne a sót és a kristálycukrot. Tűzálló tálba meglangyosítom a tejet. A liszt közepébe lyukat készítek, beleütöm a tojást, belemorzsolom a...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes