8 db réteslap, 25 dkg cérnametélt, 50 dkg túró, 5 tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 2 cs. vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, mazsola ízlés szerint
Lekenéshez : 1 tojás, olaj
A cérnametéltet főzzük ki ( a vízbe tegyünk egy kevés olajat és sót ) , de éppen csak 2 percig főzzük, majd szűrjük le, csepegtessük és hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg a tészta, mert a sütés során a nedvességtől még puhulni fog!
A túrót szitán törjük át.
A vajat keverjük ki a porcukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját. Ehhez adjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citromhéjat, az előre beáztatott mazsolát, és az áttört túrót. A kihűlt cérnametéltet lassan adagolva adjuk hozzá, és jól keverjük el a tojásos masszában. A legvégén pedig a keményre vert tojásfehérje habot keverjük bele laza mozdulatokkal.
Egy magasabb falú tepsi alját kenjük ki olvasztott margarinnal vagy olajjal. A réteslapokat terítsük ki és mindegyik lapot kenjük meg szintén olajjal vagy olvasztott margarinnal. ( 1-et kivéve ) A tepsi aljába helyezzünk 4 lapot egymásra, majd erre öntsük a túrós – metéltes tölteléket. Ennek a tetejére szintén tegyünk 4 réteslapot, de a legfelsőt tojással kenjük le.
Jól előmelegített sütőben, alacsony hőfokon ( kb. 170 fokon ) süssük, kb. 40 percig.
Ha kész, egy pár percet hagyjuk hűlni, és még melegen szeletelhető.
Vaníliás porcukorral meghintve és/vagy finom lekvárral tálaljuk.
Az élesztőt a szokott módon kevés tejben megfuttatom. A lisztet a margarinnal(vagy zsírral) elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, a megkelt élesztőt. Tejjel, tejföllel összegyúr...
Elkészítési idő:A vajat a cukorral robotgépen habosra keverjük. Hozzáadjuk a (megmosott!) citrom reszelt héját, majd a citrom felének levét, a lisztet, a sót. Az egészet jó alaposan elkeverjük, me...
Elkészítési idő: