5 adag
1 kg kelkáposzta
60 dkg darált sertéshús
10 dkg sertészsír
1 nagy fej vöröshagyma
24 dkg rizs (vagy 2 főzőtasakos gyors rizs)
2 kk bors (őrölt)
3.75 dl tejföl (20 %-os)
1 db tojás
1 ek zsemlemorzsa
só ízlés szerint
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.
Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.
Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 tk sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá .
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.
Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.
Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 30 perc/.
A zöldbabot sós vízben megfőzzük. A megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát kevés olajon megüvegesítjük, beleszórjuk a paprikát és a vegetát, majd hozzáadjuk a darált h...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: KönnyűAz édesburgonyákat megpucoljuk, közepes hasábokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk rozmaringgal, majd sütőben megsütjük. Céklasaláta:...
Elkészítési idő: 30-45 perc Nehézség: KönnyűA zöldbabot ha kell, megtisztítom. Egy sütőedény alját kivajazom, beleteszem a babot. Ha mirelit, akkor nem teszek alá mást, hanem fagyottan teszem bele, ha friss a zöldbab, akkor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű