menu

Családireceptkönyv.hu

Természetes édesítőszerek


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az egyre népszerűbb természetes édesítőszereknek két csoportja van: a kalóriatartalommal rendelkező és a kalóriamentes termékek. Ez a különbség elsősorban azoknak fontos, akik fogyni szeretnének. A kalóriatartalom mellett azonban a természetes édesítőszerek kiválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hogyan hatnak a cukorhoz képest. A cukor glikémiás indexe 100, mely azt fejezi ki, hogy erősen megemeli a vércukorszintet. 55 alatt azonban ez az érték alacsonynak számít, így, ami ennél kevesebb, az már csak kis mértékben okoz ingadozást, így fogyasztása fogyókúrázók számára is alkalmas, és jóval egészségesebb a sima cukornál.
ERITRIT (ERITRITOL)

Magas minőségű, francia eredetű termék.
Állagát tekintve a kristálycukorhoz hasonlíthatjuk, íze 60%-70%-ban olyan édes.
Mellékíze nincs. Vízben jól oldódik.
Glikémiás indexe 0.
Vércukorszintet nem befolyásolja.
Energiatartalma 20 Kcal/100 g így ideális édesítőszer diétázóknak és a fogyni vágyóknak.

A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást.
Kutatásokból kiderül az is, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit.
Más cukoralkoholokkal szemben az eritritnek nincs hashajtó hatása, mivel már a vékonybélben teljes mértékben fel tud szívódni.

Elkészítés:


Mesterséges édesítőszerek
A nullkalóriás édesítők nem okoznak olyan vércukrunk ingadozást, mint a cukor, de egyre több kutatás kimutatta, hogy ezen termékek hatására romlik glükózanyagcserénk hatékonysága, emiatt többet eszünk és nagyobb eséllyel válhatunk cukorbetegekké is.

Mindezek mellett bélbaktériumainkra sincsenek jó hatással - tehát ha nem tudjuk elképzelni az életünket édes ízek nélkül, keressünk természetes alternatívákat, mint például az eritritol vagy a sztívia.

A kávéba tett ízesítőkkel érdemes vigyázni



Cukor
Két-három kanál cukor napi egy kávéban nem okoz gondot, de ha sok kávét iszunk, akkor az üres kalóriák ugrásszerűen elkezdik leterhelni szervezetünket: ha két-két teáskanálnyit teszünk napi 3 kávéba, akkor már 48g cukornál járunk, ez pedig már több, mint ami egy doboz kólában van.

Mit tehetünk ilyenkor? Ízesíthetjük például kávénkat fahéjjal, annak természetes édessége kellemes ízt fog kölcsönözni kávénknak, emellett moderálja avércukorszintingadozásait is. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk kipróbálni, a kardamom is jó választás lehet, mert sokkal egzotikusabb, élénkebb ízt varázsol a feketénknek.

Zsírszegény tej
Nem azt mondjuk, hogy a zsírszegény vagy zsírmentes tej rossz, de egyre több kutatás jutott arra az eredményre, hogy a zsíros bizony jobb: egy 4 éven át tartó kutatás például azzal a végkövetkeztetéssel zárult, hogy azok, akik zsíros tejtermékeket ittak, kevesebb szénhidrátot fogyasztottak azoknál, akik a zsírmentes tejtermékeket választottak.

Ha pedig a több szénhidrát rossz összetételű ételből jut a szervezetünkbe (gondoljunk például a reggeli cukros müzlikre), akkor még az elhízás veszélyével is számolnunk kell. Emellett a zsírosabb tejtermékek fogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is.




Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldséges baconös tészta a sütőből – vacsi pár perc
Zöldséges baconös tészta a sütőből – vacsi pár perc

A bacont felszeleteljük és egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott zöldségeket is. Pár percig pirítjuk, nem kell teljesen átsüljenek. Közben a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Húsvéti Terülj Terülj Asztalkám
Húsvéti Terülj Terülj Asztalkám

1. Végy egy húsvéti kertben ücsörgésre éhes családot. 2. Ültesd be őket a Puntóba 3. Irány Balassagyarmat 4. Elő a kerti felszereléssel 5. Pakold ki a Puntóban szállított fens...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkehajó töltött gombával
Csirkehajó töltött gombával

A húst megmossuk, a vizet lecsepegtetjük. Kettőbe vágjuk a mellet és zsebet vágunk bele, egy kicsit hús klopfolóval megütögetjük. Sózzuk, borsozzuk. Közben elkészítjük a töltelé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Túróval készült házi sajt--Dobos Márta
Túróval készült házi sajt--Dobos Márta

A túrót egy tejforraló lábasban villával összetörjük, hozzáadjuk a tejet és felforraljuk, míg elválik a savó. Gézkendőn keresztül leszűrjük, hagyjuk kicsepegni és visszatesszük a l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk