Hogy soha, de soha ne kelljen zöldségeket kidobálnod!
Ha találsz a hűtődben hetek óta ott roskadozó, punnyadt, már nem friss, de még épp nem penészedő zöldségeket, akkor használd fel őket otthon készített zöldségleves alapléhez.
Mosd meg őket, de semmit se pucolj meg. Hagyd rajta a héját még a hagymán is!
Pakolj a lábasba bármit, ami már nem friss és így nem ennéd meg: répát, fehérrépát, gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot, padlizsánt, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, káposztát, burgonyát stb. Majd öntsd fel vízzel, és tegyél hozzá pár babérlevelet, egész borsot, köménymagot és bármilyen káznél lévő zöldfűszert.
Főzd az egészet addig, amíg a zöldségek már majdnem szétesnek, kb. másfél óráig kis lángon, fedő alatt. Hagyd kihűlni és végül szűrd le a levét egy szita segítségével.
Tárold befőttes üvegekben a hűtőben kb. 3-4 napig vagy kis adagokban le is fagyaszthatod. Én ezen szoktam párolni a hagymát olaj helyett vagy használom főzésnél bármiben, amihez vizet tennék.
Így ’’nemes célra’’ használhatod fel a lejárt zöldségeket, amik másképpen már a kukában végeznék, és egy telt ízű, gazdag zöldséglevet kapsz cserébe, ami főzésnél jól fog jönni bármilyen ételben.
A szárított fafülgombát 10-15 percre beáztatom. A répát és a bambuszt csíkokra, a tofut és a gombát 3x3 mm-es kockákra vágom. Felengedem kb. 2 l vízzel, és lassú tűzöm főzni kezdem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés A megtisztított zöldségeket kockákra vágom és olajon egy kicsit megpirítom, és jól megsózom. Felöntöm 1,5 liter vízzel. Miután puhára főztem a zöldségeket összeturmixol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csirkeszárnyakat eldarabolom, majd a megdinsztelt hagymára teszem és fehéredésig pirítom. 2. Majd felöntöm vízzel és felforralom. 3. A habját leszedem és lassú tűzön...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk a sütőpapírt (vagy olajsprayvel lefújjuk). A paradicsomokat félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé a tepsir...
Elkészítési idő: 40perc Nehézség: Könnyű