menu

Családireceptkönyv.hu

Zöldségleves Alaplé


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hogy soha, de soha ne kelljen zöldségeket kidobálnod!

Ha találsz a hűtődben hetek óta ott roskadozó, punnyadt, már nem friss, de még épp nem penészedő zöldségeket, akkor használd fel őket otthon készített zöldségleves alapléhez.

Mosd meg őket, de semmit se pucolj meg. Hagyd rajta a héját még a hagymán is!

Pakolj a lábasba bármit, ami már nem friss és így nem ennéd meg: répát, fehérrépát, gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot, padlizsánt, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, káposztát, burgonyát stb. Majd öntsd fel vízzel, és tegyél hozzá pár babérlevelet, egész borsot, köménymagot és bármilyen káznél lévő zöldfűszert.

Főzd az egészet addig, amíg a zöldségek már majdnem szétesnek, kb. másfél óráig kis lángon, fedő alatt. Hagyd kihűlni és végül szűrd le a levét egy szita segítségével.

Tárold befőttes üvegekben a hűtőben kb. 3-4 napig vagy kis adagokban le is fagyaszthatod. Én ezen szoktam párolni a hagymát olaj helyett vagy használom főzésnél bármiben, amihez vizet tennék.

Így ’’nemes célra’’ használhatod fel a lejárt zöldségeket, amik másképpen már a kukában végeznék, és egy telt ízű, gazdag zöldséglevet kapsz cserébe, ami főzésnél jól fog jönni bármilyen ételben.

 Zöldségleves Alaplé

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nóra
Brokkolikrémleves csicseriborsóval
Brokkolikrémleves csicseriborsóval

A konzerv csicseriborsót leszűrjük, átmossuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, sózzuk és fűszerezzük. A sütőben 200 fokon kb. 18...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Karalábéleves
Karalábéleves

Megforrósítjuk a vajat, a karalábét és a sárgarépát megfuttatjuk rajta. Felöntjük kb. 8 dl vízzel , majd fedő alatt megfőzzük. Addig egy serpenyőben felforrósítjuk az olaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Minestroneleves
Minestroneleves

1. A babok, a cukkini, a tészta és a spenót kivitelével minden hozzávalót tegyünk egy nagy lábasba és főzzük kis lángon 5-6 óráig, esetleg nagyobb lángon 3-4 óráig. 2. Ha összef...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Frankfurti leves
Frankfurti leves

A kelkáposztát csíkokra vágom. A vastagabb ereket kivágom, de nem dobom el, félreteszem. A répákat, paprikát, paradicsomot megmosom. A répaféléket hámozás nélkül nagyobb darabokr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk