menu

Családireceptkönyv.hu

Zöldségleves Alaplé


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hogy soha, de soha ne kelljen zöldségeket kidobálnod!

Ha találsz a hűtődben hetek óta ott roskadozó, punnyadt, már nem friss, de még épp nem penészedő zöldségeket, akkor használd fel őket otthon készített zöldségleves alapléhez.

Mosd meg őket, de semmit se pucolj meg. Hagyd rajta a héját még a hagymán is!

Pakolj a lábasba bármit, ami már nem friss és így nem ennéd meg: répát, fehérrépát, gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot, padlizsánt, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, káposztát, burgonyát stb. Majd öntsd fel vízzel, és tegyél hozzá pár babérlevelet, egész borsot, köménymagot és bármilyen káznél lévő zöldfűszert.

Főzd az egészet addig, amíg a zöldségek már majdnem szétesnek, kb. másfél óráig kis lángon, fedő alatt. Hagyd kihűlni és végül szűrd le a levét egy szita segítségével.

Tárold befőttes üvegekben a hűtőben kb. 3-4 napig vagy kis adagokban le is fagyaszthatod. Én ezen szoktam párolni a hagymát olaj helyett vagy használom főzésnél bármiben, amihez vizet tennék.

Így ’’nemes célra’’ használhatod fel a lejárt zöldségeket, amik másképpen már a kukában végeznék, és egy telt ízű, gazdag zöldséglevet kapsz cserébe, ami főzésnél jól fog jönni bármilyen ételben.

 Zöldségleves Alaplé

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsolt
Frankfurti leves
Frankfurti leves

A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a felszeletelt kelkáposztát. Vegetával, borssal, sóval, köménnye...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tárkonyos gombócleves
Tárkonyos gombócleves

A húst sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és alaposan összegyúrjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlével és a tojással. Vizes kézzel diónyi gombócoka...

Elkészítési idő: 1 ó
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vörös lencseleves *
Vörös lencseleves *

A megmosott vörös lencsét sós vízben 20 percig főzzük. A finomra vágott hagymát és a gyömbért vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a felaprított paradicsomot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukkinikrémleves
Cukkinikrémleves

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A cukkininek a végeit levágjuk, a burgonyát megtisztítjuk. Mindkettőt megmossuk, majd kockákra vágjuk. A forró olajban...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk