Hozzávalók:
50 dkg rétes liszt,+ ha szükséges kb. 3 ek finom liszt
1 tojás
2 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
½ tk só,kicsit több mert ennyivel sótlan volt
3-3,5 dl víz, kevés olaj
Tegyük a lisztet egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, majd a tojást is.
Az élesztőt futtassuk fel kevés cukros vízben.
Majd tegyük a felfutott élesztőt a lisztbe, és kezdjük el dagasztani.
A vizet fokozatosan adjuk hozzá, végül csak annyit, hogy kalácstészta állagú tésztát kapjunk.
Érdemes dagasztógéppel dolgozni, mert a knédli akkor igazán jó, ha legalább 15-20 percig dagasszuk. Ezt kézzel nehezen bírná az ember.
Ha már jó a tészta, szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük 2,5 szerezése.
Ha megkelt, lisztezett deszkán vágjuk kb. két egyforma méretű cipóra, amiket a tenyerünk segítségével formázzuk kicsit hosszúkásra, kenyér alakúra.
ismét takarjuk le őket ruhával.Közben tegyünk egy pároló rendszer aljába vizet kb. az 1/3-áig. Só nem kell bele.
Forraljuk fel a vizet, majd vegyük alacsonyabb hő fokozatra (villanytűzhelyen én II. fokozatra vettem vissza).
A párolóedény lyukas részét vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük bele óvatosan az egyik cipót.
Tegyük a vízgőz fölé, és fedjük be lehetőleg domború fedővel, aminek az oldaláról lefolyik a víz, és nem az ételre esik vissza azonnal.
Nagyon fontos, hogy 20 percig ne nyúljunk a knédlihez. Egyesek szerint elég hozzá a 20 perc, Zsuzsa 30 percet írt, én tehát 25 percig hagytam a gőzben a kenyereinket.
Ha elkészült egy lapos fakanál segítségével emeljük meg két oldalról. Az olajozásnak köszönhetően nem tapad oda, könnyen kivehető.
Tegyük egy tálcára hűlni.
Utána töröljük ki a lyukas edényt, ismét olajozzuk ki, majd szintén folytassuk ennek a gőzölését is.
A friss knédliket vékonyan kenjünk át olíva olajjal, hogy ne száradjon és ráncosodjon meg a külseje.
Miután már langyosra kihűltek, könnyen szeletelhetők. A hagyományos knédlit kb. 1,5 cm vastagságúra szeletelik.
Melegíteni vagy gőzöléssel, vagy mikrohullámú sütőbe téve lehet. A mikróban 1 percnél tovább ne nagyon tegyük, mert az állagán ez ronthat. 25 percig főztem, finom lett !
Bedagaszt 15 perc pihentetés 3 fele oszt 10 perc pihentetés formáz vízzel leken, magba forgat Kelesztés 30 perc èles kèssel megvág Sütés gőzös sütőben,vagy vizet te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet, az olajat és fakanállal jól összekeverjük, hűtőben minimum 6 órát legfeljebb 12 órát hagyjuk, jó lisztes...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Tészta dagasztása 2. Tésztaérés: 50 perc 3. A tészta gömbölyítése 4. Pihentetés: 10 perc 5. Formai kialakítás a videón bemutatott módon. Természetesen a bemutatástól függetle...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sikér azért kell bele, hogy lazává varázsolja a tésztát fehér liszt használata nélkül, így ez esetben nem ajánlom az elhagyását. Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe bel...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz