Hozzávalók 30 x 20 cm-es sütőtálhoz
5-6 zsömle
25 dkg darált mák
10 dkg porcukor
2 dkg vaj
a krémhez:
1 l tej
6 tojás
20-25 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor vagy 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
5-6 evőkanál liszt
a tálaláshoz: porcukor
A krémhez a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, 2-3 dl tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék tejet. Folytonos kevergetéssel krémmé főzzük. A tojásfehérjét habbá verjük és a meleg krémbe forgatjuk, ügyelve arra, hogy a hab ne nagyon essen szét. A darált mákot elkeverjük a porcukorral. A tálat kivajazzuk, egy réteg krémet teszünk bele, megszórjuk mákkal, és egy sor ketté vágott zsömlét rakunk rá. Ismét krém, mák, majd zsömle következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére krémnek és máknak kell kerülnie. Ügyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű krém kerüljön a zsömlék közé, nehogy szárazak maradjanak. 180 fokra melegített sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg meg nem puhul. Porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.
Tipp: a krémet reszelt citromhéjjal, mazsolával is gazdagíthatjuk.
A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a szoba hőmérsékletű vajat, majd hozzáadjuk a tojást. Alaposan összegyúrjuk, majd a tészta 2/3 részét kézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat kimérjük. Majd alaposan összekeverjük. Végül hozzá adjuk a tojásfehérjét. Elég ragacsos masszát kapunk, miután összekeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsib...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz almát vékonyan meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot, a citrusféléket és a vaníliát elektromos dobogókkal vagy a nagycsatornával ellátott állványkeverőben nagy sebességgel dobja be, amíg a tojások vastagok és sápadnak, és a...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű