1 vaníliarúd
5 dl tejszín
3 tojássárgája
5 dkg kristálycukor
Tálaláskor a tetejére
2-4 dkg kristálycukor
"Égetett krém", azaz tejszínes-tojásos vaníliakrém roppanós karamelltetővel.
Créme Brulée
A sütőt 150 fokra melegítjük. Tepsibe vagy lábasba annyi forró vizet öntünk, hogy a belehelyezett felfújtformák (szufléformák) feléig érjen.
A sodóhoz a tejszínt melegíteni kezdjük. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk és kikaparjuk belőle a magokat, majd mind a magokat, mind a rudat a tejszínhez adjuk. A tejszínt melegítjük tovább, de forralni nem kell! Pár perc után levesszük a tűzről és lefedve félretesszük.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral. Ha a tejszín kissé visszahűlt, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat, majd hozzákeverjük a cukros tojássárgákhoz. Egyenlően elosztva a formákba öntjük. A formákat a vízzel töltött edénybe helyezzük, majd így tesszük a sütőbe. 35-45 perc alatt készre sütjük, azaz kocsonyás állagú krémet kell kapnunk.
Kihűtjük, majd tálaláskor rászórjuk a kristálycukrot, és grill alatt vagy szakácsfáklya segítségével a cukrot rápirítjuk a tetejére.
(A cukorréteg ne legyen se túl vastag, se túl vékony a krém tetején, mert az igazi créme brulée fokmérője a pontosan eltalált, nem túl kemény, nem túl vékony cukorréteg!)
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze a tészta, akkor még lehet hozzá tenni 1 kiskanál tejfölt. Az összegyűrt tésztát négy részre osztjuk és egyenké...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítése:A lisztet, az élesztőt, a sót, cukrot a zsírral és a tejföllel alaposan összedolgozod (ha szükséges tejföllel vagy pici tejjel lazíthatod a tésztát). Pohárral kiszagga...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk és zsemlemorzsával be hintünk egy kb. 20x20 cm-es, 2 l űrtartalmú sütőedényt. A hámozott mandulát egy száraz...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűElőször a tésztát készítjük el. A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat, hozzáreszeljük a citrom héjá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű