1 csirkemell filé
10 dkg csiperke gomba
4-5 szelet szárított vargánya
1 zöldhagyma
40 dkg vegyes zöldség(sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, ami van otthon)
zöldpetrezselyem,
lestyánlevél
1 paradicsom
1 /2 paprika
só, bors
1 ek olaj.
Daragaluska hozzávalói:
egy közepes nagyságú tojás
4 csapott ek, búzadara
pici só
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott zöldhagymát, paprikát, hozzátesszük a gombát, a fölszeletelt zöldségeket ( borsót a végén tesszük bele), majd a felkockázott csirkemellet, megszórjuk petrezselyem zölddel addig pirítjuk ameddig a csirkemell is kifehéredik,fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a lestyánlevelet, a paradicsomot és vízzel felengedjük. Alacsony lángon főzzük, ha megpuhultak a zöldségek és a csirkemell kockák, beletesszük a borsót . Közben elkészítjük a daragaluskát. A tojás fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verek, majd beletesszük a tojás sárgáját, és lassan hozzáadjuk kanalanként a búzadarát. Közepes állagúra lazán összekeverjük. 10 percig pihentetjük, majd a forró
levesbe mártott kanállal beletesszük a galuskákat , alacsony hőfokon főzöm kb 5 percig főzzük, a lábast 2-3 percre befedjük. Szép nagy laza galuskák lesznek. ( lehet tenni hozzá egy teáskanál olajat is,én általában ezt kihagyom!)
Amennyiben szeretnénk a levest másnapra is eltenni akkor érdemes a galuskákat külön vízben felfőzni. Ilyenkor szoktam a főzővízbe egy kis ételízesítőt (házi készítésű) tenni.
Jó étvágyat!
Ma egyik kedves munkatársam megkérdezte, hogy mit főzök, mert nagyon kíváncsi? :-) Íme itt van :-)))) Szóval már megfőztem, és ma délután meg is ettük az utolsó tányérkával is, csak éppen nem volt időm lejegyezni. Most két kedvenc levesünket kombináltam egybe, korábban gombás ragulevest nem készítettem grízgaluskával :-)) Én a grízgaluskába a tojás fehérjét mindig felverem, ezt édesanyámtól tanultam, ettől mindig finom-laza lesz! :-).
Előfordul,hogy teszek bele egy teáskanálnyi olajat, mivel az utóbbi időben mindig sikerülnek a galuskáim,ezért kihagyom,mert édesanyám sem tett bele.
Én így készítettem:
Leves Megpucoljuk a hagymákat. A vöröshagymát vastag karikákra vágjuk, szétszedjük rétegekre. A fokhagymát kisebb darabokra vágjuk. Felrakjuk őket a leveskockákkal fő...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA megolvasztott zsíron puhára dinszteljük a kockára vágott sonkát majd a hagymát, óvatosan, hogy ne barnuljon meg. - Rádobjuk a megtisztított, kis kockákra vágott krumplit, fe...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű1. Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tedd egy mély lábasba, adj hozzá sót, szemes borsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tedd fel f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA batátát és a sárgarépát 1 liter vízben megfőzzük, hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és egy kanál kókuszolajat vagy vajat. Botmix segítségével pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, cit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű