400 g marhalábszár vagy stefánia
1+1 ek. olaj
só, bors
1+1 közepes fej hagyma
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
800 g fehér káposzta
200 g póréhagyma
60 g füstölt, húsos szalonna
1 kk. pirospaprika
1 ek. finomliszt
2 ek. zöldséges ételízesítő
5 ek. (csípős) ketchup
2 ek. paradicsompüré
1-2 ek. borecet
100 g tejföl
rózsabors
1-2 koktélparadicsom
néhány zöldfűszerbóbita
1. A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, 1 ek. felhevített olajban fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, kissé megsózzuk, hozzáadjuk az egyik fej meghámozott hagymát, a babérlevelet, teatojásba zárva a fokhagymát és 10-15 szem borsot. Félig lefedve, szelíd forralással puhára főzzük (kb. 1 óra).
2. A káposztát, a pórét és a maradék 1 fej hagymát megtisztítjuk, megmossuk, a káposztát és a hagymát vékony csíkokra gyaluljuk-szeljük, a pórét felkarikázzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a maradék 1 ek. olajban ropogósra sütjük, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a káposztát, és 3-4 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a liszttel, 2 perc múlva felöntjük 5 dl vízzel, aztán hozzáadjuk az ételízesítőt, a ketchupot és a paradicsompürét. Fedő alatt 20 percig pároljuk, aztán beleforgatjuk a pórét, és további 10-15 percig főzzük.
3. Kiemeljük a húslevesből a hagymát, a babérlevelet és a teatojást, majd a hússal együtt a káposztához öntjük, és jól összeforraljuk – ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlés szerint utánasózzuk, kevés ecettel és frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, forrón tálaljuk. 1-1 ek. tejföllel, néhány paradicsomgerezddel, friss zöldfűszerlevélkékkel (pl. majoránna, petrezselyem) díszítve kínáljuk. Friss kenyér illik hozzá.
Nem kevés időt takaríthatunk meg, ha a húst előre megfőzzük, vagy eleve maradék húslevesből készítjük.Marhahús helyett készíthetjük felkarikázott paprikás kolbásszal vagy (füstölt) virslivel is, amelyet a főzés vége előtt 10 perccel adunk a leveshez.
Meghámozom a zöldségeket. Az olajon elkezdem pirítani a karikára vágott sárgarépát, majd hozzáadom a tésztát, amikor megpirultak többi zöldséget is beleteszem. Meghintem pirospapri...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A zöldségeket kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A kókuszzsírt megolvasztjuk belerakjuk a zöldségeket és az apróra metélt zeller- és petrezselyemzöldet. Pár percig dunsztoljuk. Ut...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűAz olajat egy nagyobb lábasban elkezdjük felhevíteni, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, 1-2 perc után pedig az apróra vágott fokhagymát is, és üvegesre pirítjuk őket. Kö...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA szalonnát felaprítjuk, zsírjára sütjük, rátesszük a kockára vágott hagymát, a karikára vágott kolbászt és a káposztát. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felengedjük vízzel. Belet...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű