½ fejes káposzta /kb fél kg/
2 szál sárgarépa
2 közepes nagyságú krumpli
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25-30 dkg füstölt hús /comb vagy csülök/
2-3 csík füstölt szalonna
1 diónyi zsír /helyette 1-2 evőkanál olaj/
1 tojás + liszt /a galuskához/
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
fűszerek: babérlevél, kakukkfű, bors, só, piros paprika
A hagymákat, a répát, a káposztát és a krumplit megpucoljuk.
A szalonnát kicsit kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk az aprított hagymákat és üvegesre pároljuk.
Lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá pirospaprikát, felöntjük egy bögre vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott füstölt húst és majdnem puhára főzzük. Az elpárolgott vizet, ha kell, pótoljuk.
Amikor már a hús puha beletesszük a karikára vágott répát, a felkockázott krumplit, valamint a feldarabolt káposztát és felöntjük kb 2 liter vízzel. Amíg fő, addig 1 tojáshoz annyi lisztet keverünk, hogy galuska sűrűségű legyen.
A tejfölből kiveszünk egy kanálnyit, azt simára keverjük 1 kanál liszttel, majd a többi tejfölt is hozzáadjuk.
A galuskákat kiskanállal /lehet deszkáról is/ a levesbe szaggatjuk, majd a tejfölös habarást is hozzáadva összeforraljuk.
Tálalásnál kínálhatunk hozzá még tejfölt.
A meghámozott, egész fokhagymagerezdeket szegfűszeggel, a zsályával és a kakukkfűvel fűszerezett levesben forrald fel, majd mérsékelt tűzön lefedve főzd kb. 15 percig. A megfőtt l...
Elkészítési idő: 25 percFriss zöldbabból finomabb, mint mireltből, de a mirelt hamarabb megpuhul. Anyukám ecettel és tejföllel csinálta, de én a férjem ízlése szerint, borsodiasan készítem: se ecet, se t...
Elkészítési idő:A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk apróra. A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. Fazékban, kis olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát és az összetört fokhagymát. Rádobjuk...
Elkészítési idő:Az erdei gombákat megmossuk, majd felszeleteljük, kevés libazsíron megfuttatjuk, majd sóval-borssal ízesítjük, és felöntjük 1 liter szárnyas alaplével. Hozzáadjuk a kis fej finomra...
Elkészítési idő: