1 db sütőtök /kb 1-1.5 kg/
4 gerezd fokhagyma
1 fél fej hagyma, vagy egy kisebb
4 evőkanál olíva olaj
1 db húsleveskocka /esetleg húsleves lé/
1-2 dl főzőtejszín
ízesítők:
só, bors, őrölt szerecsendió, kevés kristálycukor, fahéj
tálaláshoz:
pirított szeletelt mandula, pirított bacon vagy sonka
A tököt megmossuk, majd hosszában félbevágjuk, kimagozzuk.
Ezt követően jobbról balról beirdaljuk úgy, hogy a héj részt nem vágjuk át.
Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy két kiskanál cukorral és fahéjjal, a magok helyére 2-2 gerezd pucolatlan foghagymát helyezünk, majd 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk és kb. 170 C°-os hőnél legalább másfél órát sütjük. Akkor jó, ha villával megszúrva puhának érezzük.
Amíg a tök sül, addig megpiríthatjuk a bacont és a mandulát.
A sütőből kivett tököt kikaparjuk, villával összetörjük, a sült foghagymákat a héjából kinyomjuk és a péphez adjuk.
2 evőkanál olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, majd a tökpürét is hozzáadva pirítjuk néhány percig ezután felöntjük 5-6 dl vízzel és beletéve a húsleveskockát kb 10-15 percig összeforraljuk, ízesítjük szerecsendióval.
A forralás után bot mixerrel simára keverjük és hozzáadjuk a tejszínt is, ismét összeforraljuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges fűszerekkel még ízesítjük.
Amennyiben sűrű lenne, akkor még adunk hozzá vizet.
Tálalásnál a tetejére szórjuk a pirított bacont, mandulát és a kisült zsírral kicsit meglocsoljuk.
A babot feltesszük főni a darabolt zöldségekkel együtt. A petrezselyem- és zellerzöldeket összekötjük és azt is beletesszük a levesbe és megsózzuk. Amikor már minden zöldség puha,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A felhevített olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a z...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet mosd meg, sózd, borsozd, és forró (grill)serpenyőben 5-10 perc alatt (a hús vastagságtól függően) süsd át, amíg az oldala már kezd megpirulni. Tedd félre pihenni. E...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst megmossuk, majd az edénybe rakjuk. Rátesszük a megpucolt zöldségeket. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje és fűszerezzük. Ha elkezd forrni, visszavesszük a gázt anny...
Elkészítési idő: 2,5 h Nehézség: Közepes