1 db sütőtök /kb 1-1.5 kg/
4 gerezd fokhagyma
1 fél fej hagyma, vagy egy kisebb
4 evőkanál olíva olaj
1 db húsleveskocka /esetleg húsleves lé/
1-2 dl főzőtejszín
ízesítők:
só, bors, őrölt szerecsendió, kevés kristálycukor, fahéj
tálaláshoz:
pirított szeletelt mandula, pirított bacon vagy sonka
A tököt megmossuk, majd hosszában félbevágjuk, kimagozzuk.
Ezt követően jobbról balról beirdaljuk úgy, hogy a héj részt nem vágjuk át.
Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy két kiskanál cukorral és fahéjjal, a magok helyére 2-2 gerezd pucolatlan foghagymát helyezünk, majd 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk és kb. 170 C°-os hőnél legalább másfél órát sütjük. Akkor jó, ha villával megszúrva puhának érezzük.
Amíg a tök sül, addig megpiríthatjuk a bacont és a mandulát.
A sütőből kivett tököt kikaparjuk, villával összetörjük, a sült foghagymákat a héjából kinyomjuk és a péphez adjuk.
2 evőkanál olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, majd a tökpürét is hozzáadva pirítjuk néhány percig ezután felöntjük 5-6 dl vízzel és beletéve a húsleveskockát kb 10-15 percig összeforraljuk, ízesítjük szerecsendióval.
A forralás után bot mixerrel simára keverjük és hozzáadjuk a tejszínt is, ismét összeforraljuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges fűszerekkel még ízesítjük.
Amennyiben sűrű lenne, akkor még adunk hozzá vizet.
Tálalásnál a tetejére szórjuk a pirított bacont, mandulát és a kisült zsírral kicsit meglocsoljuk.
A hagymát finomra vágjuk, és forró olívaolajon állandóan rázogatva üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított gombát, az összezúzott fokhagymát, és pár percig tovább pirítjuk. S...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA szalonnát kevés olajon sütni kezdjük, majd mikor kiengedi a zsírját, akkor beletesszük az apróra vágott hagymát, dinszteljük, majd belerakjuk a felkarikázott kolbászt, a csípős...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSötét zsemle színű rántást készítünk, beleteszünk egy csapot kiskanál köménymagot és azzal is 1-2 percig pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával és hideg vízzel felengedjük, majd 15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát, és a fokhagymát puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral, kakukkfűvel, vegetával ízesítjük, majd felengedjük 1 l húslevessel felforraljuk.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű