1 karalábé
1 – 2 sárgarépa
vöröshagyma apróra vágva (vagy krém
1 - 2 gerezd fokhagyma
zöldség alaplé (vagy tegyünk több mindent, pl. még fehérrépát bele)
frissen őrölt bors
só
lestyán
petrezselyem zöld
1 tojásból, finomlisztből gyúrt kemény tészta.
Elkészítettem a zöldséglevest – olivaolajra rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, a hagymakrémet, pirítottam egy keveset, majd a felszeletelt sárgarépával kezdtem. Jól átforgattam, kicsit pirítottam és egész kevés vizet adtam hozzá. Ezután következett a kockákra vágott és előzőleg blansírozott karalábé. Ezzel is kevergettem egy kicsit, végül felöntöttem a zöldség lével. Beleszórtam a borsot, sót, szárított lestyánt, majd fedő alatt majdnem készre főztem. A tésztát a reszelő nagyobbik lyukán áttoltam, jól odanyomva. Sajnos olyan szép hosszú reszeléket, mint a Nagymamám, nem tudtam csinálni, de így is nagyon jó kis leves betét lett belőle. Kicsit meglisztezett felületen szétterítettem, amíg bele nem került a levesbe.
A levesben már sok idő nem kellett neki, megfőtt és ekkor még a fazékban megszórtam a levest a petrezselyemmel.
egy tipikusan a gombhoz a kabátot történet.... történt ugyanis, hogy begyúrtam anno 1 tojásból egy jó kis csipetkének valót, aztán mégsem kellett. Ment a fagyasztóba próba szerencse alapon. Most elővettem, felengedett és úgy gondoltam, Nagymamámra emlékezve egy reszelt tészta leves lesz belőle. Kicsit másként persze, mert közben egy szép karalábéra is szert tettem.
A zellert és a krumplit kicsi kockákra vagdaljuk, és felöntjük kb. 5-6 dl vízzel. Beletesszük a leveskockát, a kettévágott fokhagymagerezdeket, a fűszereket, és megfőzzük. Ha a zel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA répákat megpucoljuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a gombákat felvágjuk. Egy evőkanál vajat megolvasztunk, megfuttatjuk rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a répákat...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA táfelspicc a hozzávalókkal Elkészítése: egy nagy edényt töltsön fel 5 liter hideg vízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa meg a húst az inaktól, az e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megpucoljuk, félbevágjuk majd felszeleteljük. A fokhagymát is megpucoljuk, összetörjük és az olajon megdinszteljük. Miután megpuhult a hagyma, a lisztet rászórjuk, gyors...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű