1 karalábé
1 – 2 sárgarépa
vöröshagyma apróra vágva (vagy krém
1 - 2 gerezd fokhagyma
zöldség alaplé (vagy tegyünk több mindent, pl. még fehérrépát bele)
frissen őrölt bors
só
lestyán
petrezselyem zöld
1 tojásból, finomlisztből gyúrt kemény tészta.
Elkészítettem a zöldséglevest – olivaolajra rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, a hagymakrémet, pirítottam egy keveset, majd a felszeletelt sárgarépával kezdtem. Jól átforgattam, kicsit pirítottam és egész kevés vizet adtam hozzá. Ezután következett a kockákra vágott és előzőleg blansírozott karalábé. Ezzel is kevergettem egy kicsit, végül felöntöttem a zöldség lével. Beleszórtam a borsot, sót, szárított lestyánt, majd fedő alatt majdnem készre főztem. A tésztát a reszelő nagyobbik lyukán áttoltam, jól odanyomva. Sajnos olyan szép hosszú reszeléket, mint a Nagymamám, nem tudtam csinálni, de így is nagyon jó kis leves betét lett belőle. Kicsit meglisztezett felületen szétterítettem, amíg bele nem került a levesbe.
A levesben már sok idő nem kellett neki, megfőtt és ekkor még a fazékban megszórtam a levest a petrezselyemmel.
egy tipikusan a gombhoz a kabátot történet.... történt ugyanis, hogy begyúrtam anno 1 tojásból egy jó kis csipetkének valót, aztán mégsem kellett. Ment a fagyasztóba próba szerencse alapon. Most elővettem, felengedett és úgy gondoltam, Nagymamámra emlékezve egy reszelt tészta leves lesz belőle. Kicsit másként persze, mert közben egy szép karalábéra is szert tettem.
Egy nagyobb méretű fazékban felolvasztjuk a zsírt (vagy olajat, ki mit használ), beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Mehet bele a pirospaprika, el...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA burgonyákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A kelkáposztát félbe vágjuk. Torzsáját eltávolítjuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát, szalonnát is apróra vágjuk.A szalonnát olajon m...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűLeves A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk egyforma kis hasábokra. Egy kanál olajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket puhulás sorrendjében. (Ha folyamatosan tisztítjuk, darabolj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A csirkemellet csíkokra vágom, majd hagymához adom, borssal meghintem, majd fehéredésig pirítom. Időnként meg...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes