50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg + 10 dkg félkemény sajt (trappista, gouda, edami)
2 tojássárgája
1 lapos evőkanál só
3 púpos evőkanálnyi tejföl (“pontosabban, amennyit felvesz”)
1 egész tojás (vagy a 2 tojásfehérje)
köménymag
A lisztet, a vajat és a sót aprítógépben morzsásítjuk.(kevésbé lusta és kényelmes koromban kézzel csináltam)
A morzsát összegyúrjuk 10 dkg reszelt sajttal, a tojássárgákkal, és a tejföllel. Rugalmas, jól gyúrható tésztát kell kapni, ami nem ragad.
Enyhén lisztezett deszkán 0,3-0,5 cm magas téglalappá nyújtjuk.
A kinyújtott tészta tetejét megkenjük felvert tojással. Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy sárgásabb felületet kapjunk, akkor elegendő a maradék tojásfehérje.
A tojással megkent tésztára sajtot reszelünk. Ezután a tésztát fél cm széles, 6 cm hosszú csíkokra vágjuk.
Kettőt-kettőt összecsavarunk úgy, hogy az alsó felüket szembe fordítjuk egymással. A tészta egy részét megszórjuk köménymaggal, még a sajtreszelés előtt, így jobban ráragad.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 200fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben kb.10perc alatt pirosra sütjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a puha vajat, majd morzsold össze. Rakd hozzá a sót, a tejfölben elkevert, de nem felfuttatott élesztőt. Mehet hozzá a reszelt sajt fele is,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba állítva felfuttatom. A lisztet megsózom és összemorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tojássárgá...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját, végül a reszelt sajtot. Összegyúrjuk majd két cipót formálunk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű