40 dkg liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk só
20 dkg tejföl
60 ml víz
4 dkg vaj
1 tojás
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.
Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.
1. A lisztben elkeverjük a sót, a borsot és a köményt. 2. Fél dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. 3. A lisztbe beleöntjük az élesztős tejet, felfuttatjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés: A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a sót, és az egészet jól összedolgozzuk. H...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összegyúrjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 2. Kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagra és négybe hajtjuk, 20 perc állás után megismételjük, majd a harmadik nyújtásn...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűKimérjük és átszitáljuk a lisztet. Belekeverjük a sót. Kimérjük a vajat és összemorzsoljuk a liszttel. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A vajas liszt közep...
Elkészítési idő: kb. 3 óra Nehézség: Könnyű