menu

Családireceptkönyv.hu

Brutálisan király hagymalekvár


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


• 4 fej lilahagyma
• 2 fej vöröshagyma
• 1 kis csokor kakukkfű
• 1,5 dl jóféle száraz vörös bor (Tévhit, hogy az ételben elfér bármilyen vállalhatatlan bor, ezt felejtsük el gyorsan! A bor nagyban befolyásolja a készülő remekművet, és ahogyan nem esik jól lenyelni egy korty koccintóst tisztán, az ételbe belefőzve sem lesz másképp.)
• 1 evőkanálnyi vaj
• 4-5 evőkanálnyi virágméz (sikerült olyan termelői mézet kapnom, amiben kikristályosodott már a cukor, ezt a részét használta

• két evőkanál olivaolaj
•3 evőkanál kiváló minőségű balzsamecet
•egy evőkanál só
•egy evőkanál durvára őrölt rózsabors

Elkészítés:


Olivaolajat a lábosba löttyintve, gyújtsunk is alá nagy lánggal. Ha átforrósodott az edény, egy drámai mozdulattal a késünket lapátnak használva, seperjük a deszkáról a lábasba a hajszál vékony hagymaszeleteket.
Ha a hagyma a nagy melegben kissé megfonnyadt, vegyük le a lángot, a lehető legkisebbre és fedjük le. Körülbelül 50 percig, ha azt érzed kellően lepuhult és összefőtt a hagyma, mehet rá a só és a bors. Azért nagyon fontos, hogy most sózzuk csak, mert ha már az elején kiengedtetjük vele az összes levet, biztosan odaég. Most már nem lesz szükség rá, mivel ha a sózást követően elfőtt a leve, mehet rá a bor és a balzsamecet is! A továbbiakban kis lángon, további 30 percet adjunk az ízeknek a kibontakozásra. Ha 90%-ban elfőtt a leve, mehet bele a méz.. Ízlés szerint, de alapvetően 4-5 evőkanál mézet vágjunk a lábosba. Érdemes pár perc után kóstolgatni a lekvárt, ilyenkor lehet még korrigálni. Azzal azonban mindenképpen érdemes számolni, hogy az ízeknek össze kell érni, ehhez idő kell, így semmi esetre se essünk kétségbe rögtön. Tíz-húsz percnek elégnek kell lennie, hogy besűrűsödjön a hagymalekvár, ezt feltétlenül legyen türelmünk kivárni. Ha már jó ragadós és lekvárszerű, kapcsoljuk le a hőforrást és pár perc pihenőt követően kanyarintsunk bele egy evőkanál vajat. Ha sikerült elkeverni, mehet a kigőzölt befőttesüvegbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


Bár a hagymalekvárunk sokáig eláll, nem kell félni, mivel hipp-hopp el fog fogyni. Én, mint említettem a hamburgerembe készítettem, de bátran kanalazzuk bármilyen vörös hús mellé. Grillételek mellé is hibátlan választás, de ha úgy tartja kedvünk, kenjünk meg vele egy szelet pirítóst és a megmaradt bor mellé faljuk be magában!

Brutálisan király hagymalekvár

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Sacko
Sajtkrokett
Sajtkrokett

A sajtot egy tálba reszeljük, hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll. 3-4 cm-es rudakat sodrunk, bő forró olajban kisütjük.

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Önts tejfölt a reszelt burgonyára!
Önts tejfölt a reszelt burgonyára!

A burgonyát lereszeljük és beletesszük egy kivajazott tepsibe, vagy hőálló tálba. Sózzuk, borsozzuk, használhatunk más fajta fűszert is tetszés szerint. Egy tálban összekeverjük az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töltött kifli
Töltött kifli

1. A kiflik végét levágjuk, majd 3 felé vágjuk, s a belüket kiszedjük. 2. A hozzávalókat ledaráljuk, kevés kifli belsőt hozzáadunk. 3. Beletöltjük a tölteléket a kiflibe....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Szejtán
Szejtán

Egy nagyobb edénybe rakj fel vizet forrni, majd a száraz alapanyagokat keverd össze először egymással, majd a 3 dl vízzel. Ez a massza összeáll, leválik az edény faláról, és utána...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk