A rakott burgonyához
850 g burgonya (megtisztított, hámozott)
2 evőkanál étolaj
125 g szalonna, bacon (nyers)
3 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál búzaliszt (BL55)
250 ml főzőtejszín (15-20%-os)
500 ml 1,5%-os tej
2 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
50 g trappista sajt (reszelt)
2 csapott evőkanál só
2 csipet fehérbors (őrölt)
A tál kikenéshez
1 evőkanál vaj
3 evőkanál zsemlemorzsa
1. A burgonyát meghámozzuk, egészben, sós vízben megfőzzük. Nem kell teljesen puhára, mert még sülni fog a sütőben
2. Ha a burgonya kihűlt, vékony karikára szeleteljük.
3. A bacon szalonnát kis kockára vágjuk és az olajon kissé megpirítjuk.
4. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd mindkettőt a szalonnához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert a szalonna is elég sós.
5. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a lisztet, kicsit összepirítjuk.
6. A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd hozzáadjuk a szerecsendiót.
7. A keveréket beleöntjük a szalonnás hagymába, felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg mártás állagúra nem sűrűsödik. Ha szükséges, még sózzuk.
8. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
9. A tálba helyezünk egy réteg főtt burgonyát. Meglocsoljuk a mártással, majd így járunk el, amíg tartanak a hozzávalók.
10. Megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 C fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük.
A burgonyát megpucoltam, kockákra vágtam, enyhén sós vízben puhára főztem, leszűrtem róla a levét. A meggybefőttet a levével együtt lábasba öntöttem. Beleraktam a cukrot, fahéjat...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KönnyűLegelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeshús+só,bors+majoranna. hagyma--pírítom+hús--sütöm+pirosarany+paradicsom+víz--puhára párolom. tejszín+liszt+mustár+víz-->húsra öntöm--összeforralom.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű