A leveshez
1 db zellergumó (nyers)
3 db burgonya
1 fej vöröshagyma
35 g vaj
200 ml tejszín
feketebors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
A croutonhoz
3 szelet kenyér - fehér (szikkadt)
85 g dió (durvára tört)
2 csipet rozmaring (friss, vagy szárított)
20 vaj
1. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a zellert és a burgonyát.
2. Aprítsuk fel a hagymát és egy kevés vajon pirítsuk aranybarnára.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket és kissé karamellizáljuk meg őket. Ezután öntsük fel bő egy liter vízzel és fűszerezzük sóval-borssal és egy kevés frissen reszelt szerecsendióval ízlés szerint.
4. Főzzük, míg a burgonya megpuhul, majd öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el, és egy botmixerrel pürésítsük míg egész selymes lesz.
5. A croutonhoz vágjuk kockákra a kenyeret, a diót pedig törjük durvára.
6. Egy kevés vajon pirítsuk meg a kenyérkockákat.
7. Mikor a kenyérkockák már aranybarnák, szórjuk hozzá a diót, egy kevés morzsolt vagy aprított rozmaringot és egy kis csipet sót.
A levest melegen tálaljuk a frissen sült croutonnal egy pohár száraz fehérborral
A paradicsomokat felvágjuk, és kevés leveskockás vízben kb 10 percig főzzük. Ha megpuhult botmixerrel turmixoljuk, majd szűrőn „átpaszírozzuk“. A héj-és magnélküli levet tovább főz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a lencsét és felöntjük 2,5 liter vízzel. Amikor felforrt, a répát belereszeljük és fűszerezzük. Fedő alatt lassú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegtisztítjuk a gombákat. Kb. 10-15 egyforma fejet félreteszünk, a többit feldaraboljuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kis olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, és egy...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: NehézA csicseriborsót, a sárgarépát, a fehérrépát, a vöröshagymát, a zellert és a burgonyát egy fazékba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Feltesszük főni. Ízesít...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: Könnyű