A leveshez
1 db zellergumó (nyers)
3 db burgonya
1 fej vöröshagyma
35 g vaj
200 ml tejszín
feketebors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
A croutonhoz
3 szelet kenyér - fehér (szikkadt)
85 g dió (durvára tört)
2 csipet rozmaring (friss, vagy szárított)
20 vaj
1. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a zellert és a burgonyát.
2. Aprítsuk fel a hagymát és egy kevés vajon pirítsuk aranybarnára.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket és kissé karamellizáljuk meg őket. Ezután öntsük fel bő egy liter vízzel és fűszerezzük sóval-borssal és egy kevés frissen reszelt szerecsendióval ízlés szerint.
4. Főzzük, míg a burgonya megpuhul, majd öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el, és egy botmixerrel pürésítsük míg egész selymes lesz.
5. A croutonhoz vágjuk kockákra a kenyeret, a diót pedig törjük durvára.
6. Egy kevés vajon pirítsuk meg a kenyérkockákat.
7. Mikor a kenyérkockák már aranybarnák, szórjuk hozzá a diót, egy kevés morzsolt vagy aprított rozmaringot és egy kis csipet sót.
A levest melegen tálaljuk a frissen sült croutonnal egy pohár száraz fehérborral
A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyük fel a lencsét főni kb. 2 liter vízben. Tegyük hozzá a babérleveleket. Főzzük puhára a lencsét. Miután megfőtt, szűrjük le. (Ne sózzuk, mert úgy nehezebben puhul meg.) - Mi...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA hagymát és a csirkemellet kockázzuk, majd a zsiradékon pároljuk őket, míg a húsi kifehéredik (közben a répát karikázzuk és mehet a többihez). Ekkor megszórjuk a liszttel és a pir...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA felaprított póréhagymát a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, felöntjük a vízzel, beletesszük az ételízesítőt, fehér borsot, fokhagymaport, és lassú tűzön főzzük kb. 20 p...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű