40 dkg serteshus
60 dkg zöldborsó ( fagyasztott)
2 kozepes fej hagyma
so,bors,pirospaprika
olaj
1 csapott evőkanál liszt
A hust, es a hagymat kockakra vagtam
A hagymat keves olajon uvegesre paroltam
Hozza adtam a hust, es egyutt is paroltam,ameddig a hus kifeheredett
Soztam,borsoztam,paprikaztam
Felontottem annyi vizzel, hogy ellepje, es felig puhara foztem
Utana hozzatettem a zoldborsot, vizzel potoltam, annyival,hogy ellepje, es egyutt puhara paroltam
Utana, a liszttel, es keves vizzel habarast keszitettem, es a tokanyhoz kevertem
Hagytam meg par percet foni, utana a tuzet elzartam
Parolt rizzsel talaltam...
A zöldborsó eredete
A zöldborsó az egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, így ajanlatos a rendszeres fogyasztása...
Valószínűleg Közép – Ázsiából származik, ahol már 7000 évvel ezelőtt is termesztették és száraz állapotban fogyasztották. A kínaiak fogyasztották először a borsót és a hüvelyt is, mint zöldséget. Európában a 15-16. században lett népszerű, de eleinte nyersen, éretlenül ették – XIV Lajos ideje alatt kezdtek kísérletezni vele az udvari szakácsok. A hollandok majd az angolok fejlesztették ki a cukorborsó termesztését, amely az egész világon elterjedt. (Jó tudni: Magyarország a világ egyik legnagyobb borsótermelője). Manapság a borsótermés csupán 5%-át fogyasztjuk frissen – a többit lefagyasztják vagy feldolgozzák...
1. A hússzeleteket befűszerezzük, ráhelyezzük a bacont, majd grillsütő serpenyőben olaj nélkül kisütjük, úgy hogy először a baconos oldalát sütjük, majd megfordítjuk és mindegyikre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát 2×2 centis kockákra vágom és 2-3 percre lobogó forró vízbe teszem. Onnét kivéve szűrőkanállal leszűröm és hagyom kihűlni. A húst aprólyukú tárcsán ledarálom, majd össze...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A húsgolyóhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd 40-50 percig állni hagyjuk. 2. Diónyi golyókat formálunk belőle, majd tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sü...
Elkészítési idő: másfél óra Nehézség: KönnyűA csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap kivesszük, áttesszük egy nagy lábasba, annyi friss vizet engedünk rá, amennyi bőven ellepi. Mellédobjuk az egész borsot, a f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű