0-50 dkg tészta
1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma
40 dkg főtt bab (lehet konzerv is)
2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szál petrezselyemzöld
őrölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors
só, olaj
1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó).
Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, csipetnyi őrölt borssal, egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk. A tésztát forrásban levő, sós vízben feltesszük főni.
A mártásból kivesszük a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szaftnak kell lennie a babon, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd összeforgatjuk a közben kifőtt és leszűrt tésztával.
Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.
A babot kicsit össze is törhetjük, mielőtt a tásztához kevernénk.
2-3 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat a vaj kivételével egy tálba tesszük. Jól kidolgozzuk, majd az olvasztott vajat is hozzádolgozzuk. Lisztezett deszkára borítj...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA vajon megfonnyasztom a hagymát, majd a gombát, sózom, borsozom, majd párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a par.pürét és a felcsíkozott sonkát, rászórom az összes fűszert és együ...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA csirkemellet alaposan megmossuk, papírtörlővel szárazra törljük, vékony csíkokra vágjuk és némi zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult felöntjük vízzel, tejszínnel, be...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA felütött tojást tálba tettem, ráöntöttem a tejet, felvertem. Hozzákevertem a lisztet. A túrót már előzőleg villával szétnyomkodtam és összekevertem a lereszelt sajttal. Most ezt...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes