0-50 dkg tészta
1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma
40 dkg főtt bab (lehet konzerv is)
2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szál petrezselyemzöld
őrölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors
só, olaj
1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó).
Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, csipetnyi őrölt borssal, egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk. A tésztát forrásban levő, sós vízben feltesszük főni.
A mártásból kivesszük a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szaftnak kell lennie a babon, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd összeforgatjuk a közben kifőtt és leszűrt tésztával.
Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.
A babot kicsit össze is törhetjük, mielőtt a tásztához kevernénk.
A hozzávalókat összekeverjük és sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 180°C-on 15 perc alatt elősütjük a tésztát. Utána mehet rá a feltét, majd vissza a sütőbe. Addig sütjük, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni! Puha kis labdát kell, hogy kapjunk, ha száraz, akkor adju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűNagy fazékban sós vizet forralunk, és haraphatóra (al dente) főzzük benne a tésztát a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Közben a megtisztított fokhagymagerezdeket félbevágj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zellert, a sárgarépát, a hagymát, a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű