A tésztához: 4 db tojás, 30 dkg porcukor, 20 dkg finomliszt,10 dkg dió (darált), 1 csomag sütőpor, 10 evőkanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, fél citromból nyert citromhéj, fél citromból nyert citromlé
A csokikrémhez:
2 db tojás, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 25 dkg porcukor, 20 dkg vaj (vagy margarin)
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a porcukorral és 3 ek vízzel kikeverjük.
Tovább keverjük, hozzáadjuk a diót és még 2 ek vizet, majd további 3 ek vizet.
A fehérjéket habbá verjük és mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a maradék 2 ek vizet.
A kemény habot a sütőporos liszttel felváltva szintén a tésztához keverjük. Vaníliás cukorral vagy citromhéjjal és -lével ízesítjük.
A tortát kerek formában, tepsiben vagy őzgerincformában is süthetjük, tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük.
A krémhez a tojást elkeverjük a kakaóval és a porcukorral, majd (lehetőleg gőz fölött) sűrűre főzzük, közben beleolvasztva egy kis csokit.
Langyosra keverjük, majd feloldjuk benne a vajat is.
Mikor a krém és a tészta is kihűlt, a tortát kétfelé vágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel, majd pár órára hűtőbe tesszük.
1. A tészta hozzávalóit pontosan kimérjük, majd egy tálban összegyúrjuk,addig amíg egy homogén tésztát nem kapunk. 2. Mérlegen lemérjük az összegyúrt tésztát (nekem 400g volt) és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kölest egy csipet sóval ízesítve megfőzzük a tejben, közepes tűzön folyamatos kevergetés mellett. Ha kész, beletesszük a vajat, a cukrot /ízlés szerint több is lehet/ és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet elkevered és jó fajta serpenyőn kisütögeted. A serpenyő ne legyen túl forró, közepesen vagy alacson hőfokon kell tartani, fél merőkanálnyit kell a serpenyő közepére ten...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA sütőt 175 fokra melegítjük elő. A kekszet összegyúrjuk a vajjal és belenyomkodjuk egy piteformába. Egy közepes méretű tálban felverjük a tejszínt, majd belekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű