Családireceptkönyv.hu

Békebeli sóskifli


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Öregtészta:
20 dkg simaliszt,
5 dkg rétesliszt,
165ml víz,
6 gr élesztő,

Tésztához:
30 dkg Bl55 liszt,
1,5 dl tej,
1,5 dkg élesztő,
2 kávéskanál só,
1 ek. olaj,
2,5 dkg puha vaj,
csipet aszkorbinsav,
csipet cukor

Elkészítés:


Öregtészta
Az élesztőt feloldjuk a folyadékban és hozzáönjük a liszthez. Nem kell dagasztani, csak egyneművé kell keverni.
Az öregtésztát előző este összeállítom és reggelig a hűtőben hagyom.
Tészta készítése.
1.Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2.A liszthez adjuk a sót és az aszkorbinsavat. (Az aszkorbinsavból elég egy csipet.)
3.Ezután beletesszük az öregtésztát, a felfuttatott élesztőt és a többi adalékanyagot. A tésztát jól kidolgozzuk, selymes sima felületű, közepesen kemény tészta lesz!
4.Letakarva 30 percet érleljük, majd finoman átgyúrjuk, és ezután még 30 percig kelesztjük.
5.A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, (kb. 10 dkg egy gombóc) gombócokat formálunk, és 15 percet pihentetjük. Így könnyű nyújtani.
6.Ezután csepp alakúra nyújtjuk. Minél hosszabb a csepp, annál szebb lesz a kifli. Nagyon vékonyan megkenjük puha vajjal (ettől lesz letekerős), és a szélesebb felénél kezdjük feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 45-50 percet pihentetjük. Körülbelül 30 percnél bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A sütő aljába, egy kis tálkába tegyünk vizet, hogy jó gőzös legyen a sütő.
7.A szépen megkelt kifliket tejjel lekenjük, meghintjük sóval, és a kiflik között jól befújjuk vízzel. Nem baj, ha kicsit áll alatta a víz! Betesszük a sütőbe, először 220 fokon légkeveréssel sütjük 10 percet, majd tovább 190-200 fokon még 10 perc. (Sülés közben figyeljünk, mert minden sütő más! Nekem így lett tökéletes!) Ha megsültek a kiflik, a sütőből kivesszük, és vízzel lepermetezzük vagy lekenjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Békebeli sóskifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Tritikálé lisztes sajtos stangli
Tritikálé lisztes sajtos stangli

A tejet, a vizet, az olajat és az élesztőt kimérem, összekeverem, majd mehet hozzá többi hozzávaló. Lágy de nem ragadós, sima, selymes felületű tésztát dagasztok, Kb. 1.5 órát l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ági
Házikenyér
Házikenyér

A hozzávalókat betöltjük a gépbe. 30 percig dagasztjuk, majd 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük, utána átgyúrjuk, cipóra formázzuk, majd bevagdossuk, olivaolajjal megkenjük,...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
327. Kifli
327. Kifli

A hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd egy kiolajozott tálban duplájára kelesztettem. 10 részre vágtam, gömbölyítettem és megint pihent fél órát, vékony, hosszú csíkokra nyújt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar kenyér
kenyér

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk