Öregtészta:
20 dkg simaliszt,
5 dkg rétesliszt,
165ml víz,
6 gr élesztő,
Tésztához:
30 dkg Bl55 liszt,
1,5 dl tej,
1,5 dkg élesztő,
2 kávéskanál só,
1 ek. olaj,
2,5 dkg puha vaj,
csipet aszkorbinsav,
csipet cukor
Öregtészta
Az élesztőt feloldjuk a folyadékban és hozzáönjük a liszthez. Nem kell dagasztani, csak egyneművé kell keverni.
Az öregtésztát előző este összeállítom és reggelig a hűtőben hagyom.
Tészta készítése.
1.Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2.A liszthez adjuk a sót és az aszkorbinsavat. (Az aszkorbinsavból elég egy csipet.)
3.Ezután beletesszük az öregtésztát, a felfuttatott élesztőt és a többi adalékanyagot. A tésztát jól kidolgozzuk, selymes sima felületű, közepesen kemény tészta lesz!
4.Letakarva 30 percet érleljük, majd finoman átgyúrjuk, és ezután még 30 percig kelesztjük.
5.A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, (kb. 10 dkg egy gombóc) gombócokat formálunk, és 15 percet pihentetjük. Így könnyű nyújtani.
6.Ezután csepp alakúra nyújtjuk. Minél hosszabb a csepp, annál szebb lesz a kifli. Nagyon vékonyan megkenjük puha vajjal (ettől lesz letekerős), és a szélesebb felénél kezdjük feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 45-50 percet pihentetjük. Körülbelül 30 percnél bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A sütő aljába, egy kis tálkába tegyünk vizet, hogy jó gőzös legyen a sütő.
7.A szépen megkelt kifliket tejjel lekenjük, meghintjük sóval, és a kiflik között jól befújjuk vízzel. Nem baj, ha kicsit áll alatta a víz! Betesszük a sütőbe, először 220 fokon légkeveréssel sütjük 10 percet, majd tovább 190-200 fokon még 10 perc. (Sülés közben figyeljünk, mert minden sütő más! Nekem így lett tökéletes!) Ha megsültek a kiflik, a sütőből kivesszük, és vízzel lepermetezzük vagy lekenjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől va...
Elkészítési idő:A lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a sót, cukrot, tojást, élesztőt, az olvasztott vajat és a langyos tejet is, majd bekapcsoltam a gépet és hagytam dolgozni. Kb.6-8...
Elkészítési idő: 2 óraÉlesztőt kevés cukorral, a kimért lisztből elvett kevés liszttel felfuttatjuk majd bedagasztjuk a tésztát (vizet fokozatosan adjuk hozzá) míg el nem válik az edény falától. Kézzel...
Elkészítési idő: