1 l 3,5%-os tej (vagy házi)
2 dl habtejszín,
50 dkg zsíros tútó,
6 dkg vaj,
1 teáskanál só,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
Frissen őrölöt bors, snidling, bazsalikom, csilipaprika, vagy Erőspista.
A túrót botmixerrel kicsit krémesítettem, fokozatosan hozzáadtam a tejet és a tejszínt. Felforraltam és kicsit vártam, míg kicsapódik a fehérje és elválik a savó.
Egy nagyobb tálra szűrőkanalat tettem, és kibéleltem egy sűrű szövésű gézkendővel. Leszűrtem a savót, kicsit hagytam kicsepegni ( Kb 30 perc)és a töretet visszatettem a lábasba. ( Minél tovább hagyjuk csöpögni, annál szárazabb lesz) Hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, és a vajat. Kis lángon néhány percig főztem, míg egynemű, nyúlós masszát nem kaptam, ami elvált az edény falától. Beletettem a fűszereket, és egy jénai tálkába kanállal belenyomkodtam úgy, hogy a felülete sima legyen. Hűvös helyre tettem kihűlni, majd kiborítottam az edényből. Pár órát hagytam szobahőmérsékleten szikkadni, majd hűtőszekrénybe tettem.
Ebből körülbelül 600 g sajtom lett.
Ízesíthető még fokhagymával,köménnyel, olivabgyóval, petrezselyemmel, kakukkfűvel,......stb. Mivel jól nyújtható, így tölteni is lehet: kolbásszal, sonkával hagymával stb.. Határ a csillagos ég! Tejszín nélkül is készíthető!!
Dekorcukor 3 ek kristálycukrot kb. 3 ek friss illatos ibolyával mozsárban összedolgoztam. Megszárítom, majd lezárt üvegben sötét helyen tárolom. Desszert díszítésére fogom felh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA recepthez teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, mely kicsit tömörebb lepényeket eredményez. A lisztet összekeverem a sóval és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy a tészta öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy villával elkeverjük, formázzuk (golyó, majd kézzel kilapít kb. 6 cm-esre). Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megszórjuk magokkal (kicsit belenyomkod...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHárom deci friss, házi tejszínt lehetőleg fém keverőtálba öntünk, és elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük. Először szépen felhabosodik, majd eléri a tejszínha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű