1 l 3,5%-os tej (vagy házi)
2 dl habtejszín,
50 dkg zsíros tútó,
6 dkg vaj,
1 teáskanál só,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
Frissen őrölöt bors, snidling, bazsalikom, csilipaprika, vagy Erőspista.
A túrót botmixerrel kicsit krémesítettem, fokozatosan hozzáadtam a tejet és a tejszínt. Felforraltam és kicsit vártam, míg kicsapódik a fehérje és elválik a savó.
Egy nagyobb tálra szűrőkanalat tettem, és kibéleltem egy sűrű szövésű gézkendővel. Leszűrtem a savót, kicsit hagytam kicsepegni ( Kb 30 perc)és a töretet visszatettem a lábasba. ( Minél tovább hagyjuk csöpögni, annál szárazabb lesz) Hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, és a vajat. Kis lángon néhány percig főztem, míg egynemű, nyúlós masszát nem kaptam, ami elvált az edény falától. Beletettem a fűszereket, és egy jénai tálkába kanállal belenyomkodtam úgy, hogy a felülete sima legyen. Hűvös helyre tettem kihűlni, majd kiborítottam az edényből. Pár órát hagytam szobahőmérsékleten szikkadni, majd hűtőszekrénybe tettem.
Ebből körülbelül 600 g sajtom lett.
Ízesíthető még fokhagymával,köménnyel, olivabgyóval, petrezselyemmel, kakukkfűvel,......stb. Mivel jól nyújtható, így tölteni is lehet: kolbásszal, sonkával hagymával stb.. Határ a csillagos ég! Tejszín nélkül is készíthető!!
Egy kevés olajon megpirítottam a rizst a kuktában, felöntöttem másfélszer annyi vízzel, amennyi a rizs mennyisége, sóztam és lezártam a kuktát. Az első sípolásnál lezártam és hagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztához a lisztet tálban elvegyítjük 1/2 tk sóval. Ráforgácsoljuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyorsan simára...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát és a gombát apró darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk, a húst fehéredésig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a gombadarabokat,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy serpenyőben olajat hevítünk, addig feltörjük egy tálba a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd jól felverjük. A sajtot lereszeljük. Ha felmelegedett a serpenyő, a hőt közepesre v...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű