Tésztához
50dkg liszt
2dkg élesztő
1 tojás
2dkg cukor
3dl tejföl
20dkg zsír, vagy 25dkg vaj
pici só
Máktöltelék
15dkg mák
25dkg cukor
5-8dkg morzsa ha szükséges
5dkg mazsola
1citrom reszelt héja és leve
tört fahéj
1dl víz
Dió töltelék
15dkg dió
20dkg cukor
5-8dkg morzsa ha szükséges
1dl tej
szegfűszeg
tört fahéj
1 citrom reszelt héja és leve
1 vaníliás cukor
5dkg rumba áztatott mazsola
Mák töltelék készítése
A cukorból 1dl vízzel szirupot főzünk, ezt ízesítjük fahéjjal citrommal. beletesszük a darált mákot és sűrű tölteléket készítünk. Hozzáadjuk a többi belevalót, összeforraljuk, és ha szükséges ,adunk hozzá morzsát
Dió töltelék készítése
A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliáscukorral, citrommal fahéjjal szegfűszeggel ízesitjük. Beletesszük a diót, mazsolát és kenhető tölteléket készítünk. Ha szükséges teszünk hozzá morzsát.
Tészta készítése
Az 5dkg lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, cukorral, csipet sóval, és kb fél dl langyos vízzel kovászt készítünk.A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, belekeverjük a cukrot, végül hozzáadjuk a kovászt és annyi tejfölt amennyit a tészta felvesz. Közepes keménységű tésztát készítünk, majd 4 egyforma cipóra osztjuk.(a cipókat mérem) Ez után fél cm vastag téglalap alakú tésztát nyújtunk. Megkenjük töltelékkel és nemtúl szorosan fetekerjük. Vékonyan zsirozott tepszibe tesszük. 1 egész tojást és egy sárgáját összekeverünk és ezzel többször átkenjük. 2x fél órát hideg helyen pihentetjük, és közben többször megkenjük tojással, de a két kenés között várjuk meg míg a tojás megszikkad. Így szép márványos lesz. Előmelegített sütőben, középmeleg hőfokon sütjük.
Nagyon finom mandulával is, úgy készül mint a diós. A pozsonyi dió-mákos kifli is így készül.
1. Kikeverem a tojássárgákat a vajjal és cukorral. 2. Lisztet, kakaót, sütőport átszitálom, összekeverem. 3. Száraz alapanyagokat hozzákeverem a tojássárgájás vajhoz felvált...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tojáskot szétválasztjuk. A fehérjét 8 ek. hideg vízzel és csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 8 ek. hideg vízzel és az apránként hozzáadagolt porcukorral alaposan ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszedolgozzuk az anyagokat. Golyókat formázunk, tepsire rakjuk, villával megnyomjuk és 200 fokon pár perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. A fehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű