Tészta
•5 db tojás
•200 g cukor
•50 g mák
•140 g liszt
•2 tk olaj
•2 tk sütőpor
•2 ek meleg víz
Krém
•5 db tojássárgája
•0,5 l tej
•100 g cukor
•2 cs vaníliás cukor
•70 g liszt
•250 g vaj, szobahőmérsékletű
Meggy zselé
•700 g-os meggybefőtt konzerv
•3 cs Dr.Oetker étkezési zselatin(10 g-os)*
•1,5 dl víz (langyos)
A tésztához, válasszuk szét a tojásfehérjéket, és egy csipet sóval verjük habbá.
A sárgájákat keverjük össze az olajjal és a vízzel, majd a cukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Forgassuk össze a fehérje habbal, majd óvatosan a mákkal (én megdaráltam).
Terítsük el zsírpapírral bélelt 24x35 cm-es tepsiben. Süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig (tűpróba).
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk félbe.
A krémhez kb. 150 ml tejben keverjük el a sárgájákat és a lisztet. A maradék tejet melegítsük fel a cukrokkal, öntsük hozzá a sárgájás keveréket is, sűrítsük be. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, keverjük hozzá a puha vajat.
A meggyről öntsük le a levét (a meggyet tegyük félre), adjuk hozzá a vizet. Ezt a fajta zselatint forralni kell, így először keverjük össze kb. 200 ml lével, forraljuk fel, öntsük hozzá a maradék levet. Keverjük bele a meggyet. Tegyük a hűtőszekrénybe, kb 20-30 perc alatt besűrűsödik, de ez idő alatt többször keverjük át.
Az alsó tésztalapra kenjük rá a vanília krémet, erre terítsük rá a meggyzselét. (Érdemes figyelni, hogy a zselé állagára, ha túl híg szétfolyik, ha túl kemény nem lehet elteríteni!)
Fedjük be a felső tésztalappal.
A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval, vagy, mint én ezzel a mázzal:
5 ek kakaót keverjünk el 7-8 ek porcukorral, a közepére öntsünk 1 ek olajat és tegyünk hozzá 1 tk vajat.
Forraljunk fel kb. 200 ml vizet és kanalanként adjuk hozzá. Nem kell mind, csak annyi, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.
* Az eredeti recept meggyes kocsonyával dolgozik, ennek hiányában én zselatinporral készítettem.
u.i.: Amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom friss málnával, eperrel, ribizlivel …
A fagyasztott tésztát hagytam kiengedni. A kakaóport elkevertem a fahéjjal, és egy nagyobb tepsi méretű sütőpapírra szórtam keveset (ezen az egy sütőpapíron nyújtottam az összes l...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A tojássárgáját a cukorral és a vízzel sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és a darált diót. A fehérjékből vert habot óvatosan hozzáadjuk. Zsírozott,...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA tojásokat a xilittel szétválsztás nélkül kézi mixerrel kihabosítjuk (min. 8-10 percig). Rászitáljuk a szódabikarbónával, kakaóporral elkevert lisztet és kézi habverővel összekeve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű