Íme egy igen egyszerű édes-csípős mázas csirke-recept! Többször készítettem már, ezúttal nem csak nálunk, de a vendégeinknél is sikert aratott. Talán még kevés is lett...
A máz hozzávalói:
5 evőkanál méz
5 evőkanál édes chiliszósz
3 gerezd fokhagyma (esetünkben egy egész fej)
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál szójaszósz
2 zöldcitrom leve, reszelt héja
A csirkecomb-filéket 4 darabba vágtam, sóztam, borsoztam, majd egy kevés olajjal kikent tepsibe fektettem. Megszórtam a tetejüket 2 nagy fej karikázott vöröshagymával.
Amíg 180 fokon 20 percig (fedetlenül) elősütöttem a husikat, addig bekevertem a mázat és összeraktam a köretet:
Tehát 20 perc után kihúztam a sütőből a husikat (ha esetleg fagyasztottak voltak előtte, és sok levet eresztettek, akkor érdemes leönteni róluk), meglocsoltam az alaposan elkevert szósszal.
A köret ezúttal:
1 fej (kb. 50 dkg) brokkoli - rózsáira szedve, még azokat is kettévágva, és a szárat is megtisztítottam és karikáztam
2 nagy fej lilahagyma gerezdekben
egy nagy fej karfiol fele rózsákra szedve
2 közepes répa kisebb hasábokra vágva
sóval, borssal szórva, kevés olívaolajjal meglocsolva összeforgatva... Alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsiben eligazgattam, hogy a brokkolik vágott fele lefelé legyen, így finomra karamellizálódnak.
A légkeveréses sütőben 200 fokon a combokat fentre, míg a köretet 10 perccel utána alájuk toltam be (mindkettőt fedetlenül). A husiknak a 20 perces elősütés után 30 perc elég (félidőben lehet fordítani). Azért az ellenőrzés javasolt, hogy a villa könnyedén hatoljon a csontig.
Amikor a gusztára pirult combokat kivettem, áttettem grillező funkcióra a sütőt, és még 10 percig pirítottam a köretet (mivel a vendégeink éppen ekkor érkeztek, a sütés utáni, és a tányéros fotó lemaradt)...
A legjobban azt szeretem, mikor repetáznak!
A húst megmossuk,lecsepegtetjük a vizet. A mell filéket kinyitjuk egy kicsit megütögetjük. Sózzuk, borsozzuk legalább egy órát pihentetjük. Egy evőkanál olajon megdinszteljük a ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A szalonnát, hagymát, fokhagymát felaprítjuk, megpirítjuk a zsírban, hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet, és puhára pároljuk benne a megtisztított, feldarabolt csirkét. 2....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA csirkemelleket középen kettévágjuk, de csak addig, hogy kitudjuk hajtani a húst. Így kapunk egy nagyobb szeletet. Ezt óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és addig a hűtőbe r...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: NehézA csirkecombokat jól megmosom, megszárítom. Ezután bedörzsölöm a fűszerekkel. Mehet is egy tepsibe. A hagymákat megtisztítom és így egészben teszem a húsok mellé. A tetejét megl...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű