Fűszeres sült brokkoli
A friss brokkoli különösen ízletes, ha nagyobb rózsákra bontjuk, a rózsákat éles késsel félbevágjuk (minél nagyobb legyen a sima vágási felület), és kevés saját készítésű fűszeres olajba forgatjuk. ½ kg brokkolihoz 2 evőkanál olívaolajat egy zacskóba kanalazunk, 1 kisebb gerezd fokhagymát fokhagymanyomón átnyomunk, sózzuk, borsozzuk, 1 teáskanál rozmaringgal fűszerezzük, hozzáadjuk ½ citrom frissen facsart levét. A fűszeres olajat a zacskó száját összefogva alaposan összerázzuk, majd beleszórjuk az előkészített brokkolit. Ismét összefogjuk a zacskó száját, óvatosan átforgatjuk, hogy az olaj befedje a brokkolikat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt roppanósra sütjük. Sült vagy rántott húsételekhez, halakhoz, zöldségekhez köretként tálaljuk.
Brokkoliból készülhet leves, köret, töltelék, saláta, tejszínes mártással, sonkával gazdagítva tésztaételekre is kerülhet, de a távol-keleti konyha rázva pirított zöldségételei között is ott a helye – ami karfiollal elkészíthető, abban a brokkoli is nagyszerű lesz.
A gyorsan elkészíthető brokkolikrémleves vagy brokkolileves friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, kakukkfűvel különösen ízletessé varázsolható!
A brokkolihoz szinte mindegyik hagymaféle társítható. Rendkívül színes és egészséges köret készülhet belőle, ha sárgarépa, felkockázott kaliforniai vagy pritaminpaprika kerül mellé. Grillezett vagy sült szárnyasokhoz, sertés- és marhahúshoz kiváló.
Brokkolis rétes
Hozzávalók:
6 db nyújtott réteslap
50 dkg rózsáira bontott brokkoli
2 evőkanál tejföl
10 dkg reszelt félkemény sajt
2 db kisméretű egész tojás
½ dl semleges növényi olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
Elkészítés: A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós, lobogva forró vízben 5 percig főzzük. Jeges vízbe dobjuk, leszűrjük. A tojásokkal, tejföllel, sóval, borssal turmixgép poharába töltjük, összeturmixoljuk. Az így kapott krémhez keverjük a reszelt sajtot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítunk.
Egy rúd réteshez 3 lapot használunk. Nedves konyharuhára terítjük az elő lapot, amelyet kenőecset segítségével vékonyan megkenünk olajjal. Erre helyezzük a második lapot. Ugyanúgy járunk el vele, mint az előzővel, végül a harmadikkal lefedjük. Az eljárás itt is ugyanaz, de az olajozás után megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kanalazzuk a brokkolikrém felét úgy, hogy körben a szélein 2 cm-t üresen hagyunk. Konyharuha segítségével feltekerjük, a rudat megolajozzuk.
A maradék alapanyaggal pontosan így járunk el.
A réteseket 30-35 perc alatt világosra sütjük. Melegen tálaljuk.
Sütőben sütve, fűszeres burgonyakockákkal pedig remek mediterrán egytálétel.
A brokkoli megőrzi szép zöld színét, ha a forrásban lévő vízbe, teszünk egy késhegynyi szódabikarbónát.
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a megmaradt káposztát elnegyedeljük, majd felcsíkozzuk. A hámozott burgonyát közepes kockákra vágjuk. A káposztát egy nagy fazékba tessz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA kelkáposztáról lehántjuk a külső, öreg leveleit, a többiből ék alakban kivágjuk a torzsát és a leveleket felcsíkozzuk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A fokhagymát megtiszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegtisztítjuk a sóskát, utána zsíron megpároljuk 1 dl. vízzel. Addig pároljuk, amíg teljesen szétfő. Készítünk egy habarást "cukor, liszt, tej" hozzáöntjük a sóskához. Ha még ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőző este beáztatjuk a babot. Másnap bő, higdeg vízben feltesszük főni 2 babérlevéllel, fokhagymával. Puhára főzzük. Csak ezután sózzuk, borsossuk, vegetázzuk, különben kemény mar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű