50 dkg liszt
1,7 dkg élesztő
2 teáskanál só
3,5 dl HIDEG víz
2 evőkanál étolaj
Pici cukor
Az élesztőt a cukorral elkevert hidegvízben feloldjuk.
A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat. Fakanállal egyneművé keverjük, majd folpakkal letakartuk. Hideg helyen (hűtöben) legalább 6 órát pihentetjük.
(Este bekeverem, reggel sütöm)
Reggel lisztezett deszkára kiborítjuk , kétfelé vesszük.
Kezünkkel ellapogatjuk hogy nelegyenek benne nagy buborékok.
Feltekerjük, a két végét ellentétesen megtekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
40 percet pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra. A sütő aljába egy tálba tegyünk vizet hogy a sütő jó gőzös legyen.
Ha megkelt a kenyér 210 fokon 30-35 percet sütjük.
Ha teljeskiőrlésű kenyeret szeretnénk, akkor a Liszt 30 százaléka legyen teljeskiőrlésű liszt.
Lehet búza, graham..stb. Ki mit szeret!
Lehet hogy egy kicsivel több folyadékot vesz fel.
A receptet kenyérsütőgépben készítjük el. - Program: alap - Szín: alap
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. Keverjük össze a lisztet a zabpehellyel, a sóval, a cukorral és az élesztővel. Ha friss élesztőből készítjük, azt oldjuk fel a langyos vízben. 2. Adjuk hozzá a vizet és az olaja...
Elkészítési idő: 90-120 Nehézség: KözepesLangyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a hozzávalókkal összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük a tésztát, felosztjuk, kicsit pihentetjük, sodorjuk, perecet formázunk, l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű