50 dkg liszt
1,7 dkg élesztő
2 teáskanál só
3,5 dl HIDEG víz
2 evőkanál étolaj
Pici cukor
Az élesztőt a cukorral elkevert hidegvízben feloldjuk.
A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat. Fakanállal egyneművé keverjük, majd folpakkal letakartuk. Hideg helyen (hűtöben) legalább 6 órát pihentetjük.
(Este bekeverem, reggel sütöm)
Reggel lisztezett deszkára kiborítjuk , kétfelé vesszük.
Kezünkkel ellapogatjuk hogy nelegyenek benne nagy buborékok.
Feltekerjük, a két végét ellentétesen megtekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
40 percet pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra. A sütő aljába egy tálba tegyünk vizet hogy a sütő jó gőzös legyen.
Ha megkelt a kenyér 210 fokon 30-35 percet sütjük.
Ha teljeskiőrlésű kenyeret szeretnénk, akkor a Liszt 30 százaléka legyen teljeskiőrlésű liszt.
Lehet búza, graham..stb. Ki mit szeret!
Lehet hogy egy kicsivel több folyadékot vesz fel.
Egy tálban össze kell kutyulni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem h...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA liszthez keverjük a sót és az élesztőt, jól elkeverjük őket (mivel többet nem nagyon kell keverni). Hozzáöntjük a vizet, elkeverjük kanállal (8-10 fordulat), hogy eg...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KönnyűA kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat. A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütés előtt tejjel kentem le sütés után pici vajjal kentem át. Dagasztàs ➡️10perc pihentetés ➡️ formázás ➡️ 40 perc kelesztès ➡️220 fokos sütőben 25 -30 perc sütès
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű