50 dkg liszt
1,7 dkg élesztő
2 teáskanál só
4 dl HIDEG víz
2 evőkanál étolaj
Pici cukor
Az élesztőt a cukorral elkevert hidegvízben feloldjuk.
A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat. Fakanállal egyneművé keverjük, majd folpakkal letakartuk. Hideg helyen (hűtöben) legalább 6 órát pihentetjük.
(Este bekeverem, reggel sütöm)
Reggel lisztezett deszkára kiborítjuk , kétfelé vesszük.
Kezünkkel ellapogatjuk hogy nelegyenek benne nagy buborékok.
Feltekerjük, a két végét ellentétesen megtekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
40 percet pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra. A sütő aljába egy tálba tegyünk vizet hogy a sütő jó gőzös legyen.
Ha megkelt a kenyér 210 fokon 30-35 percet sütjük.
Ha teljeskiőrlésű kenyeret szeretnénk, akkor a Liszt 30 százaléka legyen teljeskiőrlésű liszt.
Lehet búza, graham..stb. Ki mit szeret!
Lehet hogy egy kicsivel több folyadékot vesz fel.
A hozzávalokat összegyurjuk majd kelesztjük. Ha megkelt ujra átdolgozzuk, és ha ujra megkelt formázzuk és sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk a hozzávalókat, duplájára kelesztjük, kb 14 részre vágjuk, 20 cm- es rudakra sodorjuk, tepsire sorakoztatjuk egymás mellé szorosan és ismét hagyjuk kelni. Ezután 10 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kovász esetében keverjük össze a vizet, a kenyérliszt, a teljes kiőrlésű lisztet és az élesztőt egy tálban fakanállal, amíg egyenletesen nem keveredik (a biga sűrű lesz). Fedj...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Közepes1. TangZhong keverék elkészítése a hozzá járó lisztek és víz 3-5 percen át, gyors keverés melletti kb. 80C°-on történő összemelegítésével. A cél egy csomómentes zselés állag eléré...
Elkészítési idő: sok! :) Nehézség: Közepes