30 literhez
3 liter 10%-os ecet,
12 liter víz,
2 kg kr.cukor,
40 dkg só,
6 dkg borkénpor,
1 csm. mustármag,
1 csm. egészbors,
1/2 csm. koriandermag,
6-7 db babérlevél,
1 csokor öreg kapor,
1 nagyobb szál torma,
Kb. 10 kg uborka,
5 kg almapaprika.
12 liter HIDEG! vízben elkeverjük (feloldjuk) a cukrot, és a sót. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót. A legvégén adjuk hozzá a borkénport, és gyorsan fedjük le! Így hagyjuk egy fél órát állni.
Közben jó alaposan megmossuk az uborkát és a paprikát. ( vagy éppen amit bele rakunk)
Ha az ecetes lé már állt egy fél órát, beletehetjük az uborkát. Teljesen ne zárjuk le, mert 2-3 napig, naponta meg kell keverni. Ezután lezárhatjuk, és később is tehetünk hozzá bármit amit szeretnénk. (zöldparadicsom, karfiol, dinnye, paprika stb..)
Elkészítés: Ezt csak hidegen összekeverem, azután folyamatosan dobálom bele : uborka, alma paprika, TV paprika, hegyes paprika, káposzta, karfiol, brokkoli, hagyma, zöldparadicsom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű!A vízbe rakom a sót,ecetet és a fűszereket majd felforralom.Belerakom a tisztított és bevágott uborkákat a kaprot és a fokhagyma gerezdeket.Együtt újra forralom majd hagyom kihűln...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA legpraktikusabb, ha este forralunk, mert az másnapra biztosan kihűl. Ekkor leszűrjük. A levet akár PET-palackokba tölthetjük, a magokat pedig egy ki lével leöntve egy kicsi befőt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVálasszunk szép érett paradicsomokat, figyeljünk rá, hogy ne legyenek repedezettek és túlságosan puhák. A befőttesüvegeket sterilizáljuk. Mossunk meg minden hozzávalót, majd rakjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes